Norske kroner er tilbake på bunnivåene mot dollar og euro man så like før årsskiftet.

Det får bransje- og industripolitisk direktør Knut Sunde i Norsk Industri til å puste litt lettere i en noe mer krevende tid for norsk næringsliv.

- Det er liten tvil om at det på en måte er den enes død, den andres brød. Når primært lavere oljepris fører til svakere kronekurs så er det en stor fordel for all industri, også den industrien som rammes, sier Sunde til Dagens Næringsliv.

- Slår rett inn

Tirsdag får man nær 8,80 kroner per euro, mens dollaren har strukket seg til nær 7,80 kroner. Det er henholdsvis 8 og 31 prosent over nivåene for 12 måneder siden.

Direktør Knut Sunde i Norsk Industri.
Direktør Knut Sunde i Norsk Industri. (Foto: Gunnar Lier)

- Det slår rett inn på bunnlinjen og på konkurransedyktigheten, så lenge det varer, sier han.

- Bra timing

En nær halvering av oljeprisen fra ifjor har kraftig bremset opp aktiviteten i oljerelatert sektor. En svakere krone bidrar imidlertid til å smøre omstillingen og styrke konkurranseutsatt sektor.

- For AS Norge, er det en bra timing, sier Sunde.

Samtidig gjør kronesvekkelsen også den eksportrettede oljeutstyrsvirksomheten mer konkurransedyktig.

- Mye av olje- og gassleverandørindustrien operer også internasjonalt. Da blir de relativt færre kontraktene som er ute og går viktigere, og i den sammenhengen er det hevet over enhver tvil at en svekket kronekurs går rett på konkurransedyktigheten, sier industritoppen.

Sikrer mer

Størstedelen av den eksportrettede delen av norsk næringsliv sikrer seg mot kortsiktige svingninger.

Virksomhetene deler seg imidlertid i to grupper; de som selger løpende og har rimelig forutsigbarhet i marginer og salg, sikrer seg gjerne to-tre år om gangen. Virksomheter med få men store ordre, som skipsverft, vil ofte låse seg til en kurs når kontrakten inngås, forklarer Sunde.

- Debatten i mange ledelsesrom i industribedrifter er om man skal justere litt på valutapolitikken sin i lys av det markedet man er inne i. Noen sikrer større andeler, mens andre liker det de ser men holder stø kurs i gode og onde dager fordi det det har man kommunisert til markedet i lang tid, sier Sunde.

Mens Europa er det viktigste eksportmarkedet og der inntektene primært er i euro, påvirkes også den norske oppdrettsbransjen negativt gjennom økte fôrkostnader, der råvareprisene settes internasjonalt i både euro og dollar.

Øker inntjeningen

Sjømatkonsernet Lerøy Seafood Group, med salg til mer en 70 markeder globalt, nyter imidlertid godt av totaleffekten.

CFO Sjur Malm, Lerøy. Foto:
CFO Sjur Malm, Lerøy. Foto: (Foto: Mikaela Berg)

- En svakere krone påvirker oss på mange måter, blant annet på oppnådde salgspriser og fôrkostnader. Dog, alt annet like blir vår konkurranseposisjon og inntjening styrket fordi vårt salg i hovedsak går til eksport, sier finansdirektør Sjur Malm i Lerøy til DN.

Den senere tids kronesvekkelse endrer imidlertid ikke på Lerøys sikringspolitikk, påpeker han.

- Vi har en fast politikk og strategi på hvordan vi gjør det, disse bevegelsene endrer ikke denne strategien, sier Lerøy-toppen.

Norske kroner styrker seg noe mot euro tirsdag, mens kronekursen mot dollar er nær uendret fra gårsdagen.

Les også:
- Vi sitter fjetret foran skjermen og tror knapt det vi ser. Nok en gang
Dollaren svekkes etter Obama-uttalelse
USA-turen 30 prosent dyrere på ett år  (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.