Tirsdag svekkes kronen for tredje dag på rad, og når historisk svake nivåer mot flere valutaer.

Mot dollaren har ikke kronen vært svakere siden mai 2002. Dollaren har i løpet av to døgn blitt over 25 øre dyrere, og handles for 8,80 kroner.

Den svenske kronen har ikke vært dyrere siden 1992. I skrivende stund koster 100 svenske kroner 103,7 norske kroner.

Euroen koster nå 9,58 kroner, det høyeste nivået på to måneder. Euroen har blitt mer enn 20 øre dyrere i løpet av det siste døgnet.

- Det er store bevegelser, sier valutastrateg Magne Østnor i DNB Markets til DN.

Følg utviklingen i valutakursene her.

- Det sprekker

Ifølge ham skyldes den brede kronesvekkelsen flere ting.

- ECB og Opec åpnet for det vi ser nå i forrige uke, og så har oljeprisen fått seg en ny knekk. Og så ser vi i større grad at de aktørene som tidligere i november kjøpte kroner er borte. Nå begynner man også en tilpasning for hva Norges Bank kan finne på om en drøy uke, sier Østnor.

Desember er dessuten en måned der kronen vanligvis opplever store bevegelser.

- Vi er i desember, likviditeten er dårlig, omsetningen er lav. Det sprekker. Her går det fort, sier Østnor.

Han viser tilbake til da Norges Bank kuttet renten i desember ifjor. Den dagen hadde kronen den den største bevegelsen mot euro noensinne. På et tidspunkt ble euroen handlet til 9,88 kroner, en svekkelse på over 60 øre sammenlignet med dagen før.

- Vi begynner å se nivåer som ligner desember ifjor og september i år, rekordsvake nivåer i kronen. Jeg sitter jo her med en viss bekymring, sier han.

Kan ikke utelukke noe

Det er litt over en uke til Norges Bank holder årets siste rentemøte. Det er stor usikkerhet knyttet til om sentralbanken kommer til å kutte styringsrenten ytterligere eller ikke.

- Hva Norges Bank finner på neste torsdag er alle bekymret for. Kutter de den 17. desember, og det er likviditet som er svakere enn normalt, så... Nei, jeg vet ikke jeg. Det er sånn «deja vu» fra desember ifjor og september i år. Det eneste jeg kan si sikkert er at vi ikke kan utelukke noe, sier Østnor.

DNB Markets tror Norges Bank kutter styringsrenten fra 0,75 til 0,50 prosent i neste uke. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Les også:

Stor usikkerhet om eiendomsskatten

Disse vil bli operasjef

Råvaresjef: De kortsiktige utsiktene for oljemarkedet er meget utfordrende

Se DNTV: Derfor sitter Brekke trygt i Telenor

Bård Bjerkholt: Derfor sitter Brekke trygt i Telenor
Ingen av de tre kvinnene med mest erfaring i Telenor-ledelsen skal ha blitt innkalt til intervju da selskapet ansatte ny konsernsjef. DNs kommentator Bård Bjerkholt mener Sigve Brekke overlever både det og CV-juks.
01:29
Publisert: