Det har vært store bevegelser i den norske kronen den siste uken. Mens du på et tidspunkt forrige onsdag måtte ut med 8,42 kroner for en dollar, koster dollaren i dag 7,75 kroner.

- Det er en ekstrembevegelse, sier valutastrateg Magne Østnor i DNB Markets til DN.

Todelt

Den amerikanske valutaen er rett og slett blitt 66 øre rimeligere i løpet av den siste uken.

- Bakgrunnen for den bevegelsen er todelt, sier Østnor:

  • Fraværet av rentekuttet fra Norges Bank forrige torsdag. Det har gitt solid medvind for kronen den siste uken
  • Den amerikanske sentralbanken Fed ble etter sitt rentemøte forrige onsdag tolket som litt mer forsiktig med tanke på den første renteøkningen vil komme. Det har ført til svekkelse for dollaren den siste uken.

- Det er hovedtriggerne her. Når vi får en oljeprisbevegelse som vi har fått det siste døgnet, så er det bensin på bålet. Det forsterker de trendene vi allerede har sett, sier Østnor.

Oljeløft

Oljeprisen er opp rundt tre dollar fatet siden Oslo Børs stengte onsdag ettermiddag. Etter at Jemens president flyktet fra landet onsdag innledet Saudi-Arabia et flyangrep mot landet.

Kronen styrkes på bred basis mot alle de største valutaene torsdag formiddag:

  • Euro + 0,40 prosent
  • Amerikanske dollar + 0,93 prosent
  • Pund + 0,45 prosent
  • Sveitserfranc + 0,03 prosent
  • Japanske yen + 0,23 prosent
  • Svenske kroner + 0,44 prosent
  • Danske kroner + 0,35 prosent
  • Kanadiske dollar + 0,28 prosent

Følg utviklingen i et stort utvalg valutakurser i DNs børs- og markedssider

Norge har opplevd til dels store svingninger i valutakursen over de siste fire-fem månedene. Slik kan utviklingen også bli fremover.

- Det er sentralbankene som er nøkkelen her, sier Østnor.

Han peker på at vi nå er i ferd med å gå fra en periode der rentene i verden har vært ultralave over mange år.

- Vi går fra en ekstrem situasjon. USA er landet som er i ferd med å normalisere. Det er et stort skifte som er i ferd med å skje.

I tillegg kommer bevegelsene i oljeprisen, som er med på å prege utviklingen, ikke bare i Norge, men også i verdensøkonomien. Dermed påvirkes også valutakursene.

- Samtidig er det slik at volatiliteten i valutamarkedet tiltagende, altså endringene gjennom dagen og litt kortere perioder, sier Østnor.

Les også:

Overraskende oppgang i ledigheten

- Det setter grøsninger i marg og ben på alle verdens oljekonsumenter  

Se bilder fra snøkaoset  (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.