- Det er bare et spørsmål om tid før kronen styrker seg. Når vi hever hodet og ser de større linjene, er kronen betydelig svakere enn hva det fundamentale bildet for norsk økonomi skulle tilsi, sier valutastrateg Magne Østnor i DNB Markets til DN.

DNB Markets venter en sterkere krone, men det er først om en stund. Først skal kronen ned til rekordsvake nivåer, ifølge meglerhuset. De tror en euro vil koste 9,70 kroner etter nyttår. Et nivå vi ikke har sett før, utenom en kort periode i desember ifjor og ved årsskiftet 2008/2009.

Tirsdag svekkes kronen hele 15 øre mot euroen, dollaren og pundet. I skrivende stund må du ut med 9,36 kroner for en euro, mens du mandag fikk en euro for 9,20 kroner.

- Det er en effekt av lavere oljepris over noen dager, sier Østnor, som er forbauset over at ikke kronen er ytterligere svekket av dette:

- Gitt oljeprisfallet er jeg overrasket over at vi ikke har en enda svakere krone. Kronestyrkelsen i kjølvannet av oppgangen i oljeprisen var sterkere enn det vi har sett motsatt vei, sier han.

Fra mandag til tirsdag har oljeprisen falt med rundt en dollar per fat. I skrivende stund koster et fat med nordsjøoljen Brent 46,68 dollar.

Følg alle valutakursene her.

Euroen henter seg inn

En annen grunn til at kronen svekkes tirsdag kan, ifølge Østnor, være at den brede eurosvekkelsen vi så etter den europeiske sentralbankens (ECB) rentemøte torsdag i forrige uke har stoppet.

Under ECB-sjef Mario Draghis pressekonferanse ble euroen kraftig svekket mot dollaren, og mot den norske kronen.

Mandag og tirsdag henter euroen seg imidlertid inn igjen, og dette fører til at kronen svekkes mot euro.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Kronen svekkes mot euro tirsdag. Skjermdump: Infront.
Kronen svekkes mot euro tirsdag. Skjermdump: Infront.
 

Tror på rentekutt i desember

Østnor kan ramse opp flere grunner til at kronen vil svekkes mer i tiden fremover.

Denne uken ventes det en forsiktig tone fra den amerikanske sentralbanken (Fed) etter rentemøtet onsdag og det ventes at Riksbanken i Sverige skal forlenge sine verdipapirkjøp.

- Isolert sett skal dette tilsi en sterkere krone, fordi disse valutaene burde svekkes av det. Men i våre øyne tilsier dette også økte forventninger om et kutt fra Norges Bank, sier Østnor.

DNB Markets' har en prognose om at en euro vil koste 9,70 kroner etter nyttår. Denne prognosen henger i stor grad på en forventning om at Norges Bank vil kutte renten ytterligere i desember.

- Vi forventer en gradvis forverring av norske nøkkeltall, sier Østnor.

Vil se svakere krone på kort sikt

I tillegg trekker Østnor frem en annen årsak til at vi vil se en kronesvekkelse fremover: Mot slutten av året, og særlig fra november, kan vi se et økt salg av norske kroner. Dette er en faktor som flere andre analytikere har pekt på den siste tiden.

- Likviditeten blir dårligere og volumene faller. Vi vet at mange banker tar mindre risiko når det nærmer seg årsslutt. Da er man mer opptatt av å låse inn det man har tjent. Vi venter at Norges Bank skal stoppe kronekjøpene sine. I tillegg er det er en del forfall i obligasjoner utstedt i norske kroner, som kan bidra til å legge press på kronen, sier Østnor.

Det er en del ting som tilsier at vi bør se svakere krone på kort sikt, påpeker valutastrategen.

Imidlertid vil han ikke slå fast at kronen kun skal gå svakere fra dagens nivåer.

- Dersom oljeprisen stiger herfra, kan kronen fort styrkes, sier Østnor.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Les også på DN.no:

Utsetter nybygg til 2018

Derfor mener én av fagdommerne Ingebrigtsen skulle vært frikjent

Styremedlemmer ville gi Bjørn Kjos sparken

Se DNTV: Nå styrer Teslaen (nesten) seg selv

Nå styrer Teslaen (nesten) selv
Tesla Model S P90D er ikke bare latterlig rask, den kan også nesten kjøre selv.
01:43
Publisert: