Økonomene i DNB Markets venter venter at en unormalt svak norsk krone kommer til å hente seg litt inn i månedene og årene som kommer.

- Vi venter sterkere krone, men vi venter at styrkingen går tregere enn vi tidligere gjorde, sier valutastrateg Magne Østnor i DNB Markets.

Han tror vi må belage oss på at interessen for den norske valutaen vil være fallende en stund fremover.

- Den svekkelsen vi har sett i kronen i løpet av de to siste månedene har skjedd på stadig lavere omsetning, uten at vi har sett tegn til panikk. Det er annerledes enn det vi har sett i tidligere runder med kronesvekkelser de siste to årene. Da har ofte omsetningen skutt i været og det har vært panikkartet.

- Bevegelsen har vært stor nå også, men nå er det mer «hands off»:  Kroner er ikke noe man ønsker å ta i med ildtang, forklarer valutastrategen.

Gradvis styrkelse

I meglerhusets ferske prognoserapport som ble lagt frem onsdag peker han på flere forhold som nå taler for en gradvis styrkelse:

  • Meglerhuset venter at oljeprisen vil stige litt fremover: Om ikke annet reduserer det nedsiderisikoen for et veldig dårlig utfall for norsk økonomi, påpeker Østnor
  • De kommersielle aktørene må etterhvert komme tilbake i markedet: Mange bedrifter har allerede benyttet muligheten til å veksle kroner på attraktive nivåer. Samtidig har svake utsikter ført til at mange vurderer fremtidige inntekter som usikre og dermed ikke ønsker å valutasikre disse inntektene. Men valutavekslingene Men etterhvert vil de kommersielle aktørenes behov for å veksle kroner ta seg opp igjen, mener meglerhuset.
  • Norges Bank må kjøpe mer kroner i valutamarkedet neste år: Lavere skatteinntekter fra oljesektoren gjør at Norges Bank må ut i markedet for å kjøpe kroner til å dekke opp deler av underskuddet på statsbudsjettet. Meglerhuset venter at behovet neste år vil være høyere enn i år.
  • Kronen er fundamentalt underpriset: Meglerhuset mener at kronen er svakere enn hva selv enda svakere utsikter i norsk økonomi skulle tilsi

DNBs valutaprognose

(Kilde: DNB Markets)

Selv om hovedscenarioet er en forsiktig styrking av kronen fremover, er valutastrateg Østnor rask med å understreke at vi må forvente mye turubulens også i tiden som kommer.

- Vi kan fremdeles se store svingninger. Og det går an å argumentere for at vi vil se en ytterligere svekkelse, men også for en sterkere krone, sier Østnor.

Ni kroner for en dollar til neste år

Rente- og valutastrateg Nils Kristian Knudsen i Handelsbanken Capital Markets tror i motsetning til DNB at kronen vil holde seg på dagens nivåer mot euro også godt inn i 2016.

- Vi ligger litt på den svake siden av konsensus med tanke på vekstutsiktene i Norge fremover, sier Knudsen.

Meglerhuset ser for seg at euroen blir liggende på ni kroner inn i 2016. Knudsen mener grunnen er blitt tydeliggjort gjennom fallet i oljeprisen gjennom sommeren.

- Det har vært et fall i spotprisen og de nærmeste kontraktene. Men det har også vært et fall i kontraktene lengre ut. Det påvirker utsiktene til den snarlige oppgangen man har tidligere sett for seg. Risikoen er at det svake forløpet varer lengre enn man tidligere har lagt til grunn, sier Knudsen.

Mot dollar tror venter han en svekkelse til 8,57 mot slutten av året og en ytterligere svekkelse til ni kroner for en dollar i første kvartal neste år.

Hovedårsaken er lavere renteforskjeller mellom Norge og USA. Det er utsikter til høyere renter i USA, mens Handelsbanken forventer lavere renter her hjemme.

- Samtidig understreker vi at det er veldig stor usikkerhet når det gjelder timingen, sier Knudsen.

Les også:

Derfor unngår Norge dobbeltsmellen

Audi utfordrer Tesla

Se DNtv: Boligmarkedets minste leilighet

Se Oslo-markedets minste leilighet
Bli med inn i leiligheten på kun 14 kvadratmeter i Nydalen.
00:43
Publisert:
 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.