- Blir euroen sterkere kan det fremprovosere at ECB tar grep. En sterkere euro kan medføre rentekutt, sier valutaanalytiker Camilla Viland i DNB Markets.

Den europeiske fellesvalutaen har styrket seg kraftig mot dollar etter at sentralbanksjef Mario Draghi i Den europeiske sentralbanken holdt sin pressekonferanse etter rentemøtet for noen uker siden. Torsdag snakket Draghi igjen med pressen, og der uttalte sentralbanksjefen at de mer aktivt vil forsøke å snakke euroen ned.

Draghi sa at euroens styrke «i økende grad blir relevant for (ECBs) vurdering av prisstabiliteten».

- ECB ser at valutakursen i stadig større grad blir viktigere, sier Viland.

- Det er et signal om at Draghi ikke er så fornøyd med det han ser, legger hun til.

Svekket seg

Årsaken er at en sterkere valuta bidrar til å dempe prisveksten. Og det er nettopp inflasjonen som har vært eurosonens store problem. Inflasjonen har lenge vært langt under målet til Den europeiske sentralbanken (ECB) på «nær, men under to prosent». Til tross for at den økonomiske aktiviteten i eurosonen er på vei opp, har inflasjonen falt tilbake. I februar var den årlige inflasjonen på 0,8 prosent i eurosonen - uendret for tredje måned på rad.

I forkant av Draghis uttalelser lå euro mot dollar på rundt 1,396. Deretter svekket valutaen seg til like under 1,39 mot dollar.

- Vil du si at Draghi lyktes med å prate ned euroen?

- Draghi lyktes litt, men jeg vil si at euroen fortsatt er svært sterk, sier Viland.

Sentralbanken har uttalt at den ikke har et mål for valutakursen.

Rekordnivåer

Euro har de siste ukene blitt handlet på svært høye nivåer. For ikke lenge siden var euroen på sitt sterkeste siden 2011 mot dollar.

- Vår guiding skaper en de facto lettelse i vår policy, idet realrentene ligger an for en nedgang gjennom tidsrommet for fremskrivningen, sa Mario Draghi torsdag, gjengitt av TDN Finans.

Benoit Cæure, som sitter ved siden av Draghi i ESBs styre, sa tidligere torsdag at sentralbanken vil lette på pengepolitikken hvis realrenten blir liggende på dagens nivåer, skriver nyhetsbyrået.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.