Etter at kronen nådde en historisk bunn i begynnelsen av året har troen på den norske valutaen blitt styrket i takt med oppgangen i oljeprisen. Fremover er det imidlertid utsikter til ny kronesvekkelse, mener valutastrateg Nils Kristian Knudsen i Handelsbanken Capital Markets.

- Vår forventning er at konjunkturutviklingen de nærmeste kvartalene vil forbli svak. Oppsvinget ser dermed ut til å komme senere enn antatt, og fra et lavere nivå. Isolert sett peker dette mot en fremdeles svak kronekurs, skriver Knudsen i meglerhusets ferske prognoserapport som ble offentliggjort onsdag kveld.

- Det kan også komme nye negative overraskelser fra realøkonomien som innebærer økte forventninger om en mer ekspansiv pengepolitikk enn prisingen i rente- og valutamarkedet nå indikerer. Vi ser for oss en stadig lavere styringsrente, og etter hvert en negativ rente i løpet av 2017. Dette vil, etter vårt syn, bidra til å holde kronekursen på et svakt nivå, legger han til.

Dollaren vil koste ti kroner

Dette innebærer blant annet at en euro ved utgangen av året vil koste 9,50 kroner, mot rundt 9,25 kroner i dag, ifølge meglerhusets ferske prognoser.

Mot dollar blir utslagene enda kraftigere, ifølge prognosene:

Utsikter til høyere styringsrente i USA - samtidig som altså norske renter ifølge prognosene skal videre ned - gjør at Knudsen forventer en enda kraftigere svekkelse for kronen mot den amerikanske valutaen. Ved utgangen av året forventer han at man må ut med ti kroner for en dollar.

Handelsbankens nye kroneprognose

Kilde: Handelsbanken Capital Markets

Kan snu fort

Knudsen mener imidlertid det er ett viktig forhold som kan sende kronen sterkere i løpet av svært kort tid.

- Dersom frykten avtar, og den dominerende oppfatningen blir at «det verste nå ligger bak oss» kan omslaget i retning av en sterkere kronekurs bli kraftig.

Temaene i valutamarkedet kan skifte raskt, minner valutastrategen om.

- Det er flere eksempler på at en mer ekspansiv pengepolitikk blir trumfet av andre forhold som gjør at valutakursen ikke nødvendigvis svekkes. Blant annet har japanske yen styrket seg markert etter at sentralbanken innførte negativ rente i slutten av januar. Risikoen for at dette også kan skje for norske kroner er høyst reell, skriver Knudsen.

Venter sterkere krone

Analytikerne i DNB Markets venter på sin side at kronen vil gå sterkere fremover. Ifølge meglerhusets siste prognose vil en euro koste rundt 8,90 kroner om ett år.

- Vi forventer at etterspørselen etter norske kroner vil ta seg opp. Kronen er fremdeles tungt undervurdert til tross for svake fundamentale faktorer og vil bli støttet av stadig høyere oljepriser, skriver valutastrateg Magne Østnor og valutaanalytiker Camilla Viland i en oppdatering fra meglerhuset denne uken.

- Påvirkningen fra oljeprisen på norske kroner har vært høyere enn normalt i det siste og vi forventer at dette fortsetter, skriver de to valutaanalytikerne.

DNBs kroneprognose

 

Les også:

Kronen fra historisk topp til bunn på tre år:  - Det er en bevegelse vi aldri har sett før

Sterkeste krone på et halvt år  

Nordlys sett fra verdensrommet
Det ser allerede vakkert ut fra bakkenivå, men nordlyset er også et spektakulært skue når det filmes fra verdensrommet. Det er NASA som har lagt ut video av fenomenet i sammenheng med at de lanserer en ny tv-kanal som skal vise ekstra skarpe bilder.
00:42
Publisert:
 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.