En oljepris i bratt fall sender en kald bris inn over norsk økonomi, som hittil har vært skånet for de samme prøvelsene som flere av våre europeiske naboland.

Frykten for at dette vil medføre redusert aktivitet både offshore og i fastlands-Norge har bidratt til å svekke norske kroner til laveste nivå mot euro, dollar og britiske pund til nivåer på flere år. I dag koster en dollar syv kroner, pundet elleve og euroen vingler opp og ned rundt 8,70 kroner.

Valutaanalytikerne Ole Håkon Eek-Nilsen i Nordea og Magne Østnor i DNB Markets holder begge en knapp på at dollaren vil utvikle seg sterkere enn euroen mot kronen det neste året. De vil imidlertid ikke utelukke at også euroen kan løfte seg ytterligere, og passere ni kroner.

- Jeg vil ikke utelukke nitallet, det er en sannsynlighet for det. Men da må vi få noen tall som skuffer fremover, sier Østnor til Dagens Næringsliv.

Siden den svake oljetellingen i sommer har appetitten for norske kroner merkbart avtatt, påpeker analytikeren. I morgen legges frem oppdaterte tall, som viser oljeselskapenes oljeinvesteringer for 2015. Det kan bevege kronen i begge retninger, og være utslagsgivende for forventningene til Norges Banks rentemøte den 11. desember. Tallene sier imidlertid ingenting om 2016, som det hersker størst usikkerhet rundt, ifølge ekspertene.

 

- Det er veldig få grunner til å kjøpe norsk kroner nå, den eneste er at den er svak. Det vi ser er at spekulantene, det vil si utenlandske investorer, er fraværende. Mange har brent seg, det er desember måned med fire uker til årsslutt og omsetningen i norske kroner er dårlig. Det er ikke en risk-reward å skulle kjøpe kroner her, sier analytikeren.

(Saken fortsetter under grafikken)

Bakteppet for den seneste tids kronesvekkelse er en oljepris som har falt med mer enn 30 prosent siden sommeren. I forrige uke unnlot dessuten Opec å kutte i produksjonen for å få opp prisen, slik mange ventet.

Valutaanalytiker Magne Østnor i DNB Markets.
Valutaanalytiker Magne Østnor i DNB Markets. (Foto: KRISTINE NYBORG)

Valutaanalytiker Ole Håkon Eek-Nilsen i Nordea Markets mener Opec-møtet har endret mye av spillet innen valuta og råvarer. Det er også først nå at oljeprisen vil kunne få virkelig store konsekvenser for norsk økonomi ettersom man møter nivået der flere prosjekter blir ulønnsomme, påpeker han.

- Forskjellen på 90 og 70 dollar fatet er veldig mye mindre enn forskjellen mellom 50 og 70 dollar, sier Eek-Nilsen til DN.

Nordea har en gjennomsnittlig oljeprisforventning på 76 dollar fatet neste år, opp fra dagens omlag 71 dollar. Analytikeren påpeker dog at det er stor usikkerhet knyttet til hvor høy eller lav den skal være i mellomtiden.

- Det er vel mer risiko på nedsiden enn på oppsiden, sier han.

I tillegg til norske boligtall vil Norges Banks rentemøte 11. desember enn viktig driver for kronekursutviklingen. Sentralbanken har holdt styringsrenten uendret på 1,50 prosent i over to år, og markedet forventer denne linjen å bli holdt, men at den såkalte rentebanen settes lavere.

Spørsmålet er hvor mye, påpeker Eek-Nilsen, som ser fremt til å høre sentralbankens vurderinger om vekstutsiktene i lys av svakere oljepris og lavere oljeinvesteringer.

- Det som på den annen side kan bidra til sende banen opp, er en svak norsk krone. Sånn vi ser det er det et spørsmål om man klarer å bli så mye mer pessimistisk for norsk økonomi, sier han.

Østnor mener usikkerheten om hvor stort og varig oljeprisfallet er, er til å ta og føle på. Markedet priser allerede inn forventninger om et rentekutt nå i desember, men ekspertene tviler. Og selv om svakere valuta bidrar til å øke inflasjonen, har utsiktene for norsk økonomi forverret seg, mener han.

- Oljeprisfallet gjør sitt til at den ventede svekkelsen i 2015, kan være starten på en rekke svake år for norsk økonomi, sier analytikeren.

Mens investorene flykter fra kronen som følge av svak oljepris, fra australske pund på svake råvarepriser, japanske yen og euro som følge av gigantisk statsgjeld og svake utsikter, søker flere og flere tilflukt i amerikanske dollar. Begge strateger tror dollaren vil holde seg sterk det kommende året.

- Det er det eneste landet som har vist bedre vekst enn ventet, og der man tror på renteøkninger. Det tror egentlig vi også, sier Eek-Nilsen.

Nordea Markets har en seksmåneders euroforventning på 8,40 kroner. Dollaren ventes holde seg rundt syv kroner, til 7,13 kroner mot slutten av 2015.

DNB Markets ser også dollaren relativt uendret, til 7,03 kroner om ett år. Euroforventningen ligger på 8,30 kroner over samme periode.

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.