Økonomene i Nordea Markets holder fast på spådommen om at Norges Bank kommer til å kutte ytterligere i renten i år. 

- Lavere oljepris, klare tegn på lavere lønnsvekst enn anslått og lavere renter ute tilsier at Norges Bank kutter renten to ganger i år, skriver skriver sjefanalytiker Erik Bruce og makroøkonom Joachim Bernhardsen i meglerhusets ferske prognoserapport som ble lagt frem onsdag.

Kan kutte mer

Bruce og Bernhardsen mener imidlertid at risikoen er stor for at prisveksten til neste år blir betydelig svakere enn målet Norges Bank har for rentesettingen. I så fall vil et alternativ være å kutte renten ytterligere.

- På det tidspunktet venter vi imidlertid at oljeprisen har steget, at rentene internasjonalt er noe på vei opp, og at de internasjonale utsiktene er bedre. Vi tror derfor at Norges Bank betrakter inflasjon under målet som midlertidig og lar være å kutte renten ytterligere, skriver Nordea-økonomene.

Det betyr at sentralbanken ifølge Nordeas hovedscenario stopper å kutte når renten har nådd rekordlave 0,75 prosent.

Til syvende og sist er det imidlertid én faktor som blir helt avgjørende for hvor lavt den norske renten kommer, mener Nordea Markets: Kronekursen.

Kan få kronecomeback

Den kraftige nedgangen i oljeprisen det siste halve året, kombinert med rentekutt og utsikter til enda lavere rente her hjemme, har sendt kronen betydelig svakere mot flere av de store valutaene det siste halve året. For tradisjonell norsk eksportindustri, har dette medført en forbedring av konkurranseevnen. For norske bedrifter som konkurrerer med internasjonale bedrifter på hjemmemarkedet, bidrar også kronefallet positivt.

Dersom Norges Bank på et tidspunkt sier seg ferdig med rentekuttene, og oljeprisen samtidig tar seg opp, kommer trolig kronen til å gå sterkere igjen, argumenterer de to.

- Hvor mye kronen vil styrkes når pengemarkedsrentene i både Sverige og euroland er nær null, og sentralbankene gjennomfører kvantitative lettelser, er imidlertid vanskelig å anslå. Slike forhold kan gi stor etterspørsel etter kronen og kronen kan styrkes mer enn det vi anslår, skriver Bruce og Bernhardsen.

Kronen vil avgjøre

I utgangspunktet ser Nordea Markets for seg at kronen i løpet av året vil strykes til rundt 8,30 kroner for en euro fra dagens nivå på rundt 8,70. Senere vil kronen styrkes ytterligere, slik at en euro vil koste rundt åtte kroner ved inngangen til 2017.

En enda sterkere krone vil kunne medføre lavere inflasjon og svakere vekst enn meglerhuset ser for seg, blant annet på grunn av forverring av konkurranseevnen for eksportindustrien.

- Som igjen vil bringe ytterligere rentekutt opp på agendaen. Valutamarkedet vil dermed bli avgjørende for hvor lave renter vi får her i Norge, konkluderer Bruce og Bernhardsen.

Les også: 

- Det er jo helt sprøtt!

 

- Det er ikke noe svart hull, dette her

Vil fjerne ordet «tålmodig»  (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.