Både euro og dollar er valutaer som har blitt billigere å kjøpe for nordmenn de siste ukene.

Tirsdag morgen koster en euro 9,20 norske kroner, mens du må ut med 8,11 kroner for én amerikansk dollar.

Utviklingen for den norske kronen mot amerikanske dollar de tre siste ukene.
Utviklingen for den norske kronen mot amerikanske dollar de tre siste ukene. (Foto: SKJERMDUMP/INFRONT)

Utviklingen for den norske kronen mot euro de tre siste ukene.
Utviklingen for den norske kronen mot euro de tre siste ukene. (Foto: SKJERMDUMP/INFRONT)
 

- Vi er dermed inne i tredje uken på rad hvor krysset ligger rundt dette nivået, skriver sjeføkonom Kari Due-Andresen i Handelsbanken Capital Markets i morgenrapporten.

Hun påpeker at kronen nå nærmer seg nivået vi så før rentekuttet fra Norges Bank i september.

- Mye av årsaken til at kronen har styrket seg så langt i fjerde kvartal, kan nok skyldes at risikoappetitten i markedene har vært merkbart bedre enn i det foregående kvartalet, legger sjeføkonomen til.

Følg utviklingen i valutamarkedet på DNs Børs- og markedssider.

Mye markedsuro

Valutaanalytiker Nils Kristian Knudsen i Handelsbanken Capital Markets forklarer at kronen normalt påvirkes av flere faktorer, deriblant oljeprisen.

- Kronen er én av valutaene som er sårbar nå, fordi mye av risikoen i markedet som dominerer er knyttet opp mot råvarer og energipriser, sier han til DN.

Knudsen tror imidlertid risikoappetitten til investorene i tredje kvartal ble svekket av uro i flere deler av markedet, og peker på devalueringen i Kina.

- I kjølvannet av den ble det mye markedsuro, sier han.

Valutastrateg Nils Kristian Knudsen i Handelsbanken Capital Markets.
Valutastrateg Nils Kristian Knudsen i Handelsbanken Capital Markets. (Foto: Øyvind Elvsborg)

Dette førte til at også i store deler av september var preget av usikkerhet.

Blant annet var det stor spenning knyttet til hva den amerikanske sentralbanken Federal Reserve ville gjøre med styringsrenten. Sentralbanksjef Janet Yellen valgte å sitte i ro, og begrunnet avgjørelsen sin med «global» uro - for første gang i Feds historie.

Det har ført til forventinger om at USA-renten kan bli holdt nær null lenger enn først antatt, tror Knudsen.

- I sum har usikkerheten og svigningen i markedet avtatt. Da gjenspeiles økt risikovilje i børsoppgang og forsiktig optimisme. Vanligvis betyr det at klimaet for den norske kronen også bedres, sier Knudsen.

Mindre bekymret

Til tross for at oljeprisen igjen har falt under 50 dollar, ser imidlertid kronen ut til å klare seg. I skrivende stund koster et fat nordsjøolje 48,65 dollar.

Les også: Oljeprisen nær laveste nivå på to uker

- Kronen har ikke fulgt etter. Det indikerer at risikoapetitten har økt og at man ønsker kroner, sier valutaanalytiker Camilla Viland i DNB Markets til DN.

Hun ser at en del utenlandske banker den siste tiden har kjøpt kroner. Viland tror også markedet er mindre bekymret for oljeprisen.

- Flere snakker om at oljeprisen skal opp igjen, og kanskje noen til en viss grad ser at nedsiderisikoen knyttet til oljepris og dermed norsk økonomi kanskje er noe mindre, sier Viland.

Hun mener kronen i utgangspunktet har vært for svak i høst, og at vi nå har opplevd en korreksjon av valutaen.

Valutaanalytiker Camilla Viland i DNB Markets.
Valutaanalytiker Camilla Viland i DNB Markets. (Foto: Gunnar Lier)

DNB Markets er blant meglerhusene som venter at Norges Bank vil foreta et nytt kutt i styringsrenten før året er omme. Dette er imidlertid ikke priset inn i markedet, ifølge Viland.

Får hun rett i at sentralbanksjef Øystein Olsen sender styringsrenten videre ned i desember, kan det by på store bevegelser i kronekursen.

- Det er forventing om et kutt, men først til våren, sier hun og påpeker at de norske inflasjonstallene fremdeles ligger godt over sentralbankens mål.

Svakere krone

Viland frykter imidlertid kronen vil svekke seg igjen, blant annet som følge av svake nøkkeltall som stigende arbeidsledighet.

- Norsk krone er lite likvid, og det i seg selv er et argument for å holde seg unna. Mot slutten av året blir denne likviditeten gjerne enda verre, fordi mange av de norske, kommesrielle aktørene har gjort unna det de skal av sikringer - mens spekulantene lukker igjen bøkene sine, forklarer valutaanalytikeren.

Slutter samtidig Norges bank å kjøpe kroner, samtidig som de kutter renten, kan det se langt mørkere ut. På tre måneders sikt spår DNB Markets at du må ut for 9,70 kroner for en euro.

- Vi ser ikke så lyst på utsiktene for kronen de neste månedene. Hele det neste året må vi nok leve med en euro som koster 9 kroner, sier Viland.

 

Les også: Deler ut private opplysninger om naboene

Mattilsynet: Lakseprodusenter solgte ILA-smittet laks

Uten trær i nabolaget lever du farlig

 

Se også:

Bordtennis, lavvo og strandstoler. Googles kontorer er litt annerledes:

Bordtennis, lavvo og strandstoler. Googles kontorer er litt annerledes.
Sjef i Google Norge, Jan Grønbech, tror de ansatte jobber bedre når de har et lekerom.
02:10
Publisert:
 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.