2015 ble et turbulent år for den norske kronen. Kronen nådde ifjor historisk svake nivåer målt mot flere valutaer, som følge av oljeprisfall, dårligere utsikter for norsk økonomi og flere rentekutt fra Norges Bank.

Onsdag legger DNB Markets frem sin halvårige rapport «Økonomiske Utsikter 1/16», om de makroøkonomiske utsiktene i Norge og verden.

Økonomene venter at den norske kronen vil fortsette å være svak i 2016.

- Det vil trolig ta lang tid før vi igjen ser normale nivåer, heter det i rapporten.

(Se anslagene lenger ned i artikkelen)

Ytterligere to rentekutt

I rapporten trekkes det frem at den norske kronen er rekordsvak, og at kronen er handelsveid svekket med rundt åtte prosent det siste året.

- Tre rentekutt fra Norges Bank på et drøyt år og utsikter til ytterligere kutt, har ført til at rentedifferansen har gått i kronens disfavør. Det har skjedd til tross for rentefall hos flere av våre viktigste handelspartnere, skriver analytikerne.

I tiden fremover venter meglerhuset at nøkkeltallene fra norsk økonomi gradvis vil vise at oljebremsen brer seg.

- Vi venter dermed ytterligere to rentekutt fra Norges Bank dette året, ett i mars og ett i september. Det vil fortsatt dempe interessen for norske kroner, heter det.

Høyere oljepris

Imidlertid anslår DNB Markets at oljeprisen skal stige gjennom året, til 65 dollar fatet i andre halvår. Dette mener de bidrar til en sterkere krone.

- Våre beregninger tyder på at en permanent oljeprisoppgang av denne størrelsesordenen vil styrke kronen med om lag fem prosent, skriver analytikerne.

Se oversikt over alle valutakursene på DN Børs & Marked

Dette er DNB Markets kroneprognoser:

Avgjørende

Også Nordea Markets har sluppet nye finansielle prognoser. Meglerhuset trekker frem at utviklingen i kronen fortsatt vil være avhengig av oljeprisen.

Imidlertid anslår meglerhuset at oljeprisfallet vil stanse i første kvartal i år. Derfor mener analytikerne at toppen i euro-norske vil bli nådd i løpet av første kvartal.

- Vendepunktet vil bli avgjørende, understreker analytikerne.

Nordea Markets tror i likhet med DNB Markets at det vil ta lang tid før kronekursen vil nå «normale nivåer».

Dette er Nordea Markets kroneprognoser:

Pengepolitikk i førersetet i verden

- Pengepolitikken er fortsatt i førersetet blant G10- valutaene, skriver analytikerne i DNB Markets.

Det vises til at dollaren vil bli påvirket av hvor raskt den amerikanske sentralbanken (Fed) vil heve renten fremover. På den annen side vil andre sentralbanker, som den europeiske og den sveitsiske, fortsatt føre en ekspansiv pengepolitikk - som vil redusere etterspørselen etter landenes valutaer.

- Riksbanken vil også gjøre mer i pengepolitikken, men det vil trolig ikke være nok til å forhindre at den svenske kronen styrker seg, skriver økonomene.

Samtidig tror DNB Markets at kinesiske myndigheter vil fortsette arbeidet med å liberalisere valutamarkedet, som vil bidra til en svakere yuan.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Les også på DN.no:

Bekymret over økt kommunegjeld

Jekker ned oljeforbruksforventningene

Knallsterke tall fra Kina

Se DNTV: - De gode tidene er over for Norge. De er borte.

- De gode tidene er over for Norge. De er borte.
Men dette mener hedgefondforvalter Hugh Henry kommer til å redde oss.
01:01
Publisert: