Kronen ble umiddelbart styrket med over ti øre etter Norges Bank besluttet å holde styringsrenten uendret torsdag formiddag.

Ifølge valutastrategene var dette en helt naturlig bevegelse, ettersom utfallet av rentemøtet ikke var fullstendig priset inn i markedet.

- Det var jo usikkerhet om denne beslutningen. Markedet hadde ikke priset inn dette fullt ut, sier valutastrateg Magne Østnor i DNB Markets om styrkningen.

- Virker litt bakpå

Valutastrategen viser til Norges Banks rentebane som viser høy sannsynlighet for at sentralbanken vil kutte renten i mars eller mai neste år. I rentebanen legges det også inn en sannsynlighet for at sentralbanken kan kutte enda en gang i andre halvdel av 2016.

Dette signaliserer at Norges Bank kommer til å være i kuttmodus gjennom hele neste år også, mener Østnor.

- Vi får en svakere krone lengre enn vi har sett for oss, sier han.

I Pengepolitisk Rapport, som ble lagt frem samtidig som rentebeslutningen, publiserer sentralbanken sine anslag for importveid kursindeks (I44). Denne indeksen måler den norske kronen mot 44 av valutakursene til Norges viktigste handelspartnere.

- Når jeg ser på anslagene deres for I44 er det tydelig at de synes det er fint med en svak krone, sier Østnor.

- Dette virker litt bakpå, understreker han.

Krone i limbo

Selv om vi torsdag ser en sterkere krone, mener Østnor at Norges Bank gir signaler som vil føre til at kronen blir svekket gjennom 2016.

- Dette betyr at vi kan se en krone som fortsatt er i limbo ut neste år også, understreker Østnor.

DNB Markets har anslått en sterkere krone gjennom neste år, dette fordi meglerhuset tror på en høyere oljepris. Dersom oljeprisen stiger, mener Østnor kronen vil styrkes til tross for at Norges Bank er i kuttmodus.

- Men dette kommer til å dempe den kronestyrkelsen vi har sett for oss, sier han.

Ikke en tryggere plassering

Valutastrateg Nils Kristian Knudsen i Handelsbanken Capital Markets tror kronen kan styrkes litt videre fra nivåene vi er på nå, som følge av rentebeslutningen. Imidlertid tror også han at situasjonen vil bli turbulent for kronen til neste år.

- Jeg tror vi går inn i 2016 på samme måte som vi har avsluttet 2015. Kronen som sådan har ikke blitt noe tryggere plassering, selv om beslutningen i dag var å holde renten i ro, sier Knudsen til DN.

Knudsen viser til at det er så mye usikkerhet knyttet til utsiktene og utviklingen i norsk økonomi.

- Når vi legger oljepirsen oppå all den usikkerheten, gjør det at vi legger til grunn at kronen vil holde seg svak også i 2016, sier han. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Les også på DN.no:

Facebook og Uber i tospann

Erna Solberg: – Et krevende halvår for Norge

- Uendret styringsrente er bra for boligmarkedet

Se DNTV: - Jeg ser frem til å samarbeide med Sandberg

Solberg: - jeg ser fram til å samarbeide med Sandberg
Per Sandberg (Frp) blir ny fiskeriminister i Erna Solbergs regjering.
00:52
Publisert: