Norske kroner falt markert mot euro og dollar onsdag morgen, men har siden hentet seg inn mot euro. London-turen er imidlertid blitt dyrere.

- Forklaringen er de svake PMI-tallene som kom i dag morges. Dette har ingenting med Hellas å gjøre, sier sjefanalytiker Ole Håkon Eek-Nielsen i Nordea Markets.

PMI er en aktivitetsindeks for norsk industri.

- Indeksen faller kraftig fra forrige måned og endte langt under forventning. Da reagerer valutaen. Internasjonale investorer selger kroner når de ser en så svak PMI, sier Eek-Nielsen.

Han mener det kraftige kronefallet er en overreaksjon, og at internasjonale investorer legger for stor vekt på PMI-tallet.

- PMI har ikke vært en god indikator for norsk industriproduksjon. Store endringer fra måned til måned gjør den vanskelig å stole på. Men uansett hva PMI-tallet blir, er industrien en av delene i norsk næringsliv som kommer til å slite aller mest i år. Slik sett er dette en refleks av at det går svakt i oljerelaterte næringer, sier han.

Eek-Nielsen legger til at den lave PMI-indeksen normalt ikke har stor påvirkning på rentebeslutningene til Norges Bank.

Euroen koster i skrivende stund 8,73 kroner, mens du må ut med 7,86 for én dollar. Britiske pund omsettes for 12,35 kroner.

Les også:
- Nedturen er i ferd med å ta av

Fredriksen skaper ny gasskjempe  (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.