Mandag legger DNB Markets frem sine oppdaterte makroøkonomiske utsikter for norsk og internasjonal økonomi.

Den siste tiden har den norske kronen blitt betydelig styrket, som følge av en kraftig oljeprisoppgang.

- Vi venter fortsatt videre kronestyrking, skriver økonomene i DNB Markets i rapporten.

Meglerhuset mener at kronen fortsatt er svakere enn hva selv svakere utsikter for norsk økonomi tilsier.

Til høsten venter økonomene at euroen vil koste under ni kroner. Det har den ikke gjort siden juni ifjor.

- Virkningen av oljebremsen vil fortsatt synes, med lavere aktivitet og høyere ledighet. Men falltakten avtar, heter det.

- Underpriset

Ifølge økonomene vil Norges Bank fortsatt være i kuttmodus. De venter et rentekutt i september, men tror at valutamarkedet allerede har priset inn dette, og at det derfor er tatt høyde for i kronekursen.

- Høyere oljepriser reduserer risikoen for en kraftig oppbremsing, og reduserer dermed risikopremien på kronen, skriver økonomene.

Samtidig legger meglerhuset til grunn at Norges Bank vil fortsette med sine månedlige kronekjøp, og at dette støtter opp en sterkere krone.

- Kronen er fortsatt underpriset, understreker DNB Markets.

- Litt ukomfortabelt

Kronen er nå om lag tre prosent sterkere enn hva Norges Bank har sett for seg. Valutastrateg Magne Østnor i DNB Markets tror likevel ikke at en sterkere krone vil fremskynde et rentekutt fra sentralbenken.

- Den har vært tilbakeholden med å kutte mer, og den er tilbakeholden med å spå negative renter. Sentralbanken sier det krever et ytterligere negativt sjokk, ser han til DN.

Østnor viser til at kronen nå styrkes i takt med at oljeprisen stiger.

- Dersom kronen skulle styrkes mer enn oljeprisoppgangen skulle tilsi, kan det påvirke vurderingene til Norges Bank. Det ser vi ikke nå, sier han.

Med det tror Østnor at kronen vil fortsette styrkningen.

- Det vil være litt ukomfortabelt, men det vil ikke påvirke vurderingen til Norges Bank, understreker valutastrategen.

Dette er DNB Markets' kroneprognoser fremover:

Tror på dollar på 10 kroner

For om lag to uker siden kom også Handelsbanken Capital Markets med oppdaterte prognoser.

I motsetning til DNB Markets, tror valutastrateg Nils Kristian Knudsen i Handelsbanken Capital Markets vi vil få en ny kronesvekkelse.

- Vår forventning er at konjunkturutviklingen de nærmeste kvartalene vil forbli svak. Oppsvinget ser dermed ut til å komme senere enn antatt, og fra et lavere nivå. Isolert sett peker dette mot en fremdeles svak kronekurs, heter det i Knudsens rapport.

Ifølge ham kan det komme negative overraskelser fra norske nøkkeltall, som kan føre til forventninger om en stadig mer ekspansiv pengepolitikk.

- Vi ser for oss en stadig lavere styringsrente, og etter hvert en negativ rente i løpet av 2017. Dette vil, etter vårt syn, bidra til å holde kronekursen på et svakt nivå, skriver Knudsen.

Valutastrategen venter blant annet at dollaren vil koste ti kroner for nordmenn ved utgangen av året.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Følg valutamarkedet med DN Investor

Les også på DN.no:

Facebook-aksjonær saksøker selskapet

Oljekjempe kutter ytterligere 1.000 stillinger

Frykter boligprisene i Oslo skal stige 40 % på fire år

Har du fått med deg denne?
Sterke følelser når et amerikansk cruiseskip for første gang på 50 år til i Cubas hovedstad Havanna
For første gang på over 50 år, kom et amerikansk cruiseskip til Cubas hovedstad Havanna, en hendelse som ikke gikk upåaktet hen.
00:57
Publisert:

Clinton vil sette Bill i arbeid
Hillary Clinton vil få fart på det amerikanske jobbmarkedet, med hjelp fra ektemannen Bill.
00:50
Publisert: