Puerto Ricos guvernør sier han er tvunget til å dra øygruppen ut av en «dødsspiral», skriver New York Times.

Puerto Rico, offisielt Estado Libre Asociado de Puerto Rico (Samveldet Puerto Rico), er en selvstyrt øygruppe i Karibia, med i underkant av fire millioner innbyggere.

Nå har guvernør Alejandro García Padilla konkludert med at samveldet umulig kan klare å betale gjelden på rundt 72 milliarder dollar (nesten 570 milliarder kroner), en erkjennelse som ifølge avisen trolig vil få vidtrekkende økonomiske konsekvenser.

- Gjelden er ikke mulig å betale. Det finnes ingen andre alternativer. Jeg skulle gjerne hatt et enklere alternativ. Dette er ikke politikk, det er matematikk, sa Padilla ifølge New York Times.

Utsettelser?

Puerto Rico, som en samveldestat og uinlemmet territorium under USA, har formelt ikke konkurs som et alternativ. Mislighold av gjelden vil ifølge New York Times sannsynligvis føre øystaten, kreditorene og innbyggerne i en juridisk og økonomisk limbo som kan ta årevis å løse, det vil si omtrent som gjeldskrisen i Hellas.

Forrige uke sa guvernøren og medlemmer av hans stab i et intervju at de trolig ville forsøke å oppnå betydelige innrømmelser fra så mange som mulig av kreditorene. Dette kan inkludere utsettelse av tilbakebetalingen av deler av gjelden med opptil fem år eller utvide hele timeplanen for tilbakebetalingene.

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Les også:  Tyske ledere raser over Hellas-nei


Hellas-frykt ga fall på Tokyo-børsen

  Greske banker holder stengt i seks dager