Mulighet for enda lavere minusrente har sendt svenskekronen til ny bunn for året.

Den svenske kronen er betydelig svekket gjennom det siste døgnet. Mot både norske kroner og euro handles den svenske valutaen til årets svakeste nivåer.

100 svenske kroner kostet onsdag formiddag 92,68 norske i valutamarkedet. Vi må helt tilbake til 3. juni ifjor for å finne et lavere nivå.

Siden begynnelsen av året, da 100 svenske kostet mer enn 104 norske, er svenskekronen blitt over 11,5 prosent rimeligere mot norske kroner i valutamarkedet.

 

Mot euroen handles svenskekronen på det svakeste nivået på mer enn seks år. En euro koster onsdag 9,74 svenske kroner, som er det dyreste siden mai 2010.

Lavere prisvekst

Svenskekronen ble svekket med nær ti øre mot euro tirsdag etter at tall for den svenske prisveksten kom inn langt lavere enn den svenske sentralbanken Riksbanken hadde sett for seg.

Den underliggende inflasjonen siste 12 måneder, målt ved KPIF-indeksen som er justert for renteeffekter, endte på 1,2 prosent i september, mens Riksbanken ventet 1,6 prosent.

Justert for energivarer, som ofte svinger mye i pris, var inflasjonen på 1,0 prosent, det laveste siden april ifjor.

Riksbanken har hatt negativ styringsrente helt siden begynnelsen av 2015 nettopp for å forsøke å få inflasjonen opp igjen. Styringsrenten er for tiden på minus 0,5 prosent.

Tror på lavere minusrente

Nå kan renten bli senket ytterligere, tror meglerhuset Nordea Markets.

 I tillegg venter det at sentralbankens program for oppkjøp av statsobligasjoner, ofte omtalt som kvantitative lettelser, bli utvidet. Meglerhuset tror kjøpene utvides med tilsammen 30 milliarder kroner slik at de samlet kommer opp i 275 milliarder kroner.

Grunnen er at prisveksten er svakere igjen etter å ha kommet noe opp tidligere i år.

- Det liker trolig Riksbanken dårlig og vi venter derfor mer action fra den kanten. Nå venter vi både mer kvantitative lettelser og et rentekutt på 0,1 prosentpoeng til - 0,6 prosent på rentemøtet 27. oktober, skriver sjeføkonom Kjetil Olsen i morgenrapporten fra Nordea Markets onsdag.

Tror ikke på flere kutt

Meglerhuset SEB medgir også at sannsynligheten for et rentekutt økte etter tirsdagens tall for prisveksten.

- Men en rentenedsettelse med 0,1 til 0,2 prosentpoeng vil knapt forandre inflasjonsbildet i et globalt, disinflatorisk miljø, skriver valutastrateg Richard Falkenhäll i morgenrapporten fra meglerhuset onsdag.

Han peker på at renten tross alt er senket fra 0,75 prosent til minus 0,5 prosent i løpet av en periode på bare to år. I løpet av samme periode har inflasjonen bare steget fra 0,8 til 1,2 prosent.

- Kronen er også riktig svak allerede og motiverer knapt nye tiltak, skriver Falkenhäll.

- Uten ytterligere signaler fra Riksbanken holder vi fast på vår prognose om at reporenten ligger i ro, men at obligasjonskjøpene forlenges med ytterligere 30 milliarder kroner i første halvår neste år, skriver han.

Følg markedene med DN Investor

Hør podkast spesial: Vi gir deg hovedtrekkene, vinnerne og tapere, reaksjoner og stridstemaene i budsjettforhandlingene.

 

Hør DN-podcast om granskningsindustrien: Slik granskes de store norske selskapene. En av landets mest erfarne granskere Jan Fougner forteller.

 

Får du ikke opp spilleren? Prøv her eller her.

Vi vil gjerne høre fra deg! Send oss en mail på mre@dn.no.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Anbefalt av DNtv:

 
- Dette er bra!
DNs teknojournalist tester Play Station VR.
02:57
Publisert:

Prat påvirker ofte markedet
Signaler om produksjonskutt gir store prisutslag på oljeprisen. DNs kommentator Bård Bjerkholt om presidentvalget og andre drivere i markedet.
02:21
Publisert: