Ifølge økonomene i SEB foregår det en valutakrig i verden: En pågående kamp mellom mange av verdens utviklede økonomier for å unngå at egen valuta styrkes for mye og at eksportbedriftene dermed mister konkurranseevne.

«Generelt lavt inflasjonspress i OECD-landene har legitimert at sentralbankene kan trappe opp valutakrigen ytterligere», skriver analysesjef Håkan Frisén i en oppdatering fra SEB mandag.

Ny runde med lettelser

Forrige torsdag åpnet Den europeiske sentralbanken ECB for å senke sin allerede negative innskuddsrente ytterligere og utvide programmet for kjøp av statsobligasjoner

Fredag fulgte Kinas sentralbank opp med å kutte sine referanserenter.

Og denne uken er det rentemøter i sentralbankene i USA, Japan og Sverige. Resultatet kan bli ytterligere lettelser fra to av de tre.

I USA har riktignok sentralbanken for lengst avsluttet sitt oppkjøpsprogram av rentepapirer. Men sentralbanken har hatt den samme lave styringsrenten nær null siden desember 2008. Planen er å sette opp renten i år, men i markedet faller troen på at det faktisk kommer til å skje.

I Japan kan sentralbankens allerede massive program for oppkjøp av statsobligasjoner bli utvidet ytterligere. Det samme kan bli resultatet i Sverige, der nok et rentekutt også kan være på trappene.

(se også faktaboks nederst i saken)

Kan ha oppmuntret andre

Tidligere i år innførte Riksbanken negativ styringsrente og et program for oppkjøp av statsobligasjoner. Senere er programmet blitt utvidet og renten kuttet et par ganger til slik at den nå er på minus 0,35 prosent.

«Sveriges erfaring ser ut til å ha oppmuntret andre sentralbanker til å eksperimentere med negative renter», bemerker Frisén.

Han mener innenlandske forhold i svensk økonomi etter hvert vil tale for at Riksbanken avstår fra ytterligere lettelser:

«Men gitt trenden mot ytterligere sentralbanklettelser i andre land, er Riksbanken under løpende press for å ta steg som bremser styrkingen av kronen. Vi tror derfor fortsatt at et ytterligere rentekutt til minus 0,45 prosent er sannsynlig ved det neste pengepolitiske møtet denne uken».

Rentehopp kan bli utsatt

For USAs del kan en ny runde med lettelser nå føre til at sentralbanken utsetter den planlagte renteøkningen i lang tid fremover, mener Frisén.

«Et slikt alternativt scenario innebærer at ekspansive tiltak som andre sentralbanker gjennomfører, kobinert med de innstrammende effektene den sterkere dollaren har på amerikansk vekst, vil hindre Fed i å heve rentene i lang tid. Det som nylig har skjedd betyr at vi nå er mye nærmere et slikt scenario», skriver Frisén.

Forrige ukes klare signaler om ytterligere lettelser fra den europeiske sentralbanken illustrerer dette, mener han.

Veksten i eurosonen har tatt seg opp de siste kvartalene, men er fortsatt på svært moderate nivåer. Frisén mener en viktig drivkraft til at det tross alt har vært bedring å spore har vært nettopp den svake euroen.

«Grunnen til at ECB nå ser nødvendigheten av å signalisere ytterligere lettelser, selv om den ikke en gang er halvveis gjennom sitt program for kvantitative lettelser, er ønsket om å forhindre en styrkelse av euroen», skriver SEB-økonomen.

 

 

 

Les også:

- Handler om å få være med på klientmøter med de viktigste klientene  

- Oljeindustrien har lagt seg til noen uvaner med skreddersøm og «Rolls Royce-løsninger», men nå må det i større grad bli kopiløsninger  

DNB Markets: Etter jul må du ut med 9,70 kroner for en euro

Se DNtv: Triksene  for en smertefri sikkerhetskontroll

Triksene for en smertefri sikkerhetskontroll
I fjor var foredragsholder og forfatter Cecilie Thunem-Saanum på Oslo Lufthavn 180 ganger.
02:24
Publisert:
 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.