Prisene i Norge stiger langt mer enn både Norges Bank og markedet har regnet med, viser nye tall fra Statistisk sentralbyrå (SSB) onsdag.

Les mer her: - Sjokkerende

Den overraskende prisveksten ga umiddelbar kronestyrkelse: Kraftig kronehopp mot alle de store valutaene

Pundet, som var billig for nordmenn allerede før tallene kom, er blitt over ti øre billigere og handles til 10,83 kroner. Det sender pundet ned på «brexit-nivå» - altså er pundet nå omtrent like svekket mot kroner som det var like etter at at flertallet av britene stemte for at Storbritannia skulle forlate EU.

Valutastrateg Nils Kristian Knudsen i Handelsbanken Capital Markets ser for seg at pundet vil være under press fremover.

- Pundet var en runde under 11 kroner også i kjølvannet av brexit. Bare i løpet av få dager gikk pundet fra godt over 12 kroner til ned på 10-tallet. Så har vi fått litt normalisering i løpet av juli, siden markedet var avventende til hva Bank of England ville foreta seg. Og så falt pundet igjen etter rentekuttet, oppsummerer han til DN.

Åpner for ytterligere tiltak

I forrige uke kuttet Bank of England renten for første gang på syv år, til 0,25 prosent. I tillegg lanserte banken en omfattende tiltakspakke for å stimulere den økonomiske veksten og hindre at ledigheten øker for mye fremover.

- En uttalelse fra et medlem i komiteen denne uken ble tolket slik at toleransen for svake tall er blitt litt mindre. Det vil si at markedet nå tror at villigheten for å komme med ytterligere stimuleringstiltak har økt. Dette er ny informasjon som har bidratt til å svekke pundet mer de siste dagene, sier Nils Kristian Knudsen.

- Alt i alt er det helt tydelig at Bank of England ønsker å signalisere til markedet at de kan gjøre noe. Nå må vi vente og se hva nye nøkkeltall fremover viser. Dermed kan vi ikke utelukke store svingninger i pundet, både på oppsiden og nedsiden. Det vil svinge i takt med nøkkeltall som publiseres, legger han til.

Tror på pund på 11-tallet ut året

Handelsbanken Capital Markets tror likevel at pundet utover høsten og mot årsskiftet vil styrke seg noe, men at det ikke vil gå høyere enn 11-tallet mot kronen.

- Det vil dermed være billigere for nordmenn i Storbritannia fremover enn det har vært en stund, selv om vi må regne med at pundet nok vil krabbe litt oppover 11-tallet, sier valutastrategen.

Les også:

Asia i dag: Kan bli slutt på «kinesisk nakenbading»

Kommentar: Når selger er konk, er det kjøpers marked (DN+)

Fjøsgulv-krav rammer norsk lakseeksport dnPlus (DN+)

Anbefalt fra DNtv:

Episode 4: Slik gikk det med Sunniva i Norseman Xtreme Triathlon
DNtv har fulgt Sunniva Dring (35) frem mot ett av verdens hardeste triatlon denne helgen. Her kan du bli med på hennes spektakulære ferd med 226 km svømming, sykling og løping fra Eidfjord til Gaustatoppen.
05:01
Publisert:

Blir han USAs neste president? Her er Donald Trumps mest kontroversielle uttalelser.
Disse uttalelsene vil han bli husket for: Donald Trump om flyktninger, Mexico og Hillary Clinton
03:33
Publisert:

DN Ekspress er et nyhetsbrev fra Dagens Næringsliv. Få DN Ekspress rett i innboksen din til morgenkaffen eller bussturen, alle kan registrere seg her.

 

 

 

 

 

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.