Ved inngangen av det nye året er den svenske kronen om lag to prosent sterkere enn den svenske sentralbanken har sett for seg.

Mot den norske kronen har ikke den svenske kronen vært dyrere på 23 år. Mandag kostet det 105,21 norske kroner for 100 svenske kroner, ifølge Norges Bank.

- Bakgrunnen for kronestyrkingen er den noe paradoksale situasjonen Sverige befinner seg i, skriver valutastrateg Magne Østnor i DNB Markets i mandagens morgenrapport fra meglerhuset.

Han viser til at Sverige har en ekstrem ekspansiv pengepolitikk og lav inflasjon, men at det er god vekst i realøkonomien.

Følg utviklingen på DNs børs- og markedssider

Sentralbanken er klar

Rett før nyttår sendte den svenske Riksbanken ut en pressemelding. Sveriges sentralbanksjef Stefan Ingves sier at styrkningen av den svenske kronen gjør det vanskelig å få opp inflasjonen mot målet på to prosent. Sterk krone betyr lav prisvekst på importerte varer.

Den svenske kronen har blitt betydelig styrket fra august 2015 og til slutten av året.

- Om valutakursen styrkes tidligere og raskere enn prognosen, blir det vanskeligere å få opp inflasjonen mot målet. Riksbanken er derfor beredt til å intervenere på valutamarkedet når vi vurderer det som nødvendig, heter det i pressemeldingen.

Riksbanken har gjentatt flere ganger at den er klar til å gripe inn. Valutaintervensjoner har imidlertid blitt nevnt som ett av flere mulige tiltak, dersom ikke andre tiltak gir ønsket effekt, påpeker Østnor.

- Stort nærmere faktiske intervensjoner enn pressemeldingen forrige onsdag, er det ikke mulig å komme for en sentralbank, skriver han.

Kastet sine øyne på den svenske kronen

De lave rentene, god inntektvekst samt lav inflasjon bidrar til sterk vekst i privat forbruk i Sverige. I tillegg har ledigheten falt og i boligmarkedet er det god fart.

Samtidig er den svenske kronen svakere enn hva fundamentale forhold tilsier, mener Østnor.

Ved Riksbankens siste rentemøte, i desember, ble renten holdt uendret. Riksbanken var også mindre aggressiv enn markedet ventet i oktober, påpeker valutastrategen.

- Dermed har verdens valutaspekulanter kastet sine øyne på den svenske kronen, understreker Østnor.

Han mener det er lite som skal til før Riksbanken kommer med ytterligere tiltak for å svekke kronen.

Ikke overbevist

Den svenske kronen ble noe svekket etter pressemeldingen ble offentliggjort, påpeker seniorøkonom Knut Anton Mork i Handelsbanken Capital Markets.

- Slike uttalelser kan jo tas som tegn på desperasjon, slik at noen vel håper å kunne spille mot Riksbanken og vinne, skriver han i mandagens morgenrapport fra meglerhuset.

Mork viser til at Riksbanken imidlertid har mulighet til å gjøre som den sveitsiske sentralbanken: å forplikte seg til å kjøpe ubegrensede mengder euro til gitt kurs.

Ifølge Mork var dette et drastisk skritt, som sveitserne dessuten gikk vekk fra.

- Riksbanken håper nok at den verbale intervensjonen skal være tilstrekkelig. Det vil vise seg; vi er ikke overbevist, skriver seniorøkonomen.

Dyreste svenskekrone på 23 år

Forrige gang forholdet mellom den svenske og norske kronen var på dagens nivå, hadde Norge fastkurspolitikk.

Etter at kronekursen fikk flyte fritt fra desember 1992, har vi ikke vært i nærheten av å se en så svak krone mot den svenske kronen.

Også mot euroen har den svenske kronen blitt betydelig styrket. Siden august har den europeiske valutaen blitt rundt 40 øre billigere for svenskene. Mandag morgen kostet en euro 9,18 svenske kroner.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Les også på DN.no:

Kraftig fall på Oslo Børs

- Nå kan vi bare håpe at Kinas industriproduksjon stabiliseres

Stengt etter børsras

Se DNTV: Restaurant totalskadd etter brann

Den eldste delen av Nedre Foss Gård er totalskadd etter brannen
Røykdykkere jobber torsdag fortsatt for å unngå spredning av brannen i Nedre Foss Gård i Oslo, et halvt døgn etter at det brøt ut brann i Grünerløkkas eldste bygning.
00:25
Publisert: