Fredag avrundet en urolig uke i de europeiske aksje- og valutamarkedene. Frykt for at britene faktisk kan komme til å gå ut av EU sendte børsene ned og ga svekkelse av det britiske pundet inn i uken. Fredag kom børsene litt opp igjen, og pundet styrket seg.

Finansmann og mangemillionær Morten Eivindssøn Astrup (40) sitter i lokalene i fasjonable New Bond Street i London, og følger ivrig med.

– Jo mer selvsikre nei-siden blir før valget, jo større er sjansen for at ja-siden vinner, sier han.

– Men det er fortsatt for tett til å spå.

Ifølge meningsmålingene svarer fortsatt et lite flertall at de vil gå for en brexit, mens aktørene som satser penger på veddemålsbørsene tror Storbritannia forblir EU-medlem.

Går for kontanter

Astrup sier han nå har så lav eksponering mot britiske pund som mulig.

– Jeg gikk inn i mai med noe lavere eksponering enn vanlig i aksjemarkedet, og lavest mulig eksponering mot pund. Siden markedet allerede har stupt en god del og mye usikkerhet kommer til å forsvinne etter valget holder vi samtidig på litt mer kontanter enn vanlig og kjøper ting vi mener blir for billig som følge av usikkerheten, sier Storm-sjefen.

Vektet seg ned

Meglernestor Jan Petter Sissener uttalte tidligere denne uken at det er naivt å ikke forberede seg på en mulig brexit.

– Jeg synes at det er litt naivt, ja. I verste fall kan markedet falle med ti prosent, eller så stiger markedet med fem prosent. Å være med ned ti prosent er ikke nødvendigvis noen krise for alle, men det ville det vært for våre kunder, sier han. Sissener har gjort som Astrup og vektet seg ned i aksjer. I tillegg har han tatt en del shortposisjoner, som gjør at han vil tjene på et eventuelt kursfall.

Ingen tro på brexit

Danske Banks investeringsvirksomhet Danske Capital har gjort en undersøkelse blant sine største investorkunder om hva de tror om fremtiden. Den viser at de aller fleste norske investorene regner med at britene vil fortsette i EU. Ni av ti spurte tror britene fortsetter, mens ti prosent er usikre. Bare noen få av de spurte tror på brexit.

– Vi har ikke anbefalt våre kunder å gjøre noen endring i sine portefølje som følge av brexit alene, sier Jacob Børs Lind. Han leder bordet for norske renter i Danske Capital.

– Våre kunder har en langsiktig investeringshorisont, og ser mer på de lange linjene, sier han.

Lind er lite overrasket over at de norske kundene ikke posisjonerer seg.

– Mange tenker nok at dette er kortsiktig støy, og at markedet overdriver de kortsiktige konsekvensene av dette. Vi tror ikke at dette har noe fundamentalt å si for norske aksjer, sier han.

Astrup forstår de norske forvalterne.

– Når man har kontor i London er man dømt til å bli mer påvirket av brexit, enn de norske forvalterne. Det hadde vært umulig å ikke få det med seg, selv om man hadde forsøkt. Markedsuroen nå har tatt ut mye av usikkerheten slik at vi ikke kommer til å vekte oss ytterligere ned nå.

Han ser frem til nye investeringsmuligheter når brexit-avstemningen er over.

– Verden kommer ikke til å etterspørre mindre olje som følge av det som skjer, og innen olje og oljeservice vil det åpne seg muligheter tror vi, sier Astrup, som særlig er nysgjerrig på det såkalte høyrente-obligasjonsmarkedet.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.