Denne uken har den svenske kronen har falt til det svakeste nivået mot den norske kronen siden oktober ifjor.

100 svenske kroner koster torsdag 98,70 norske kroner.

Også mot euroen har den svenske kronen blitt svekket de siste ukene. I løpet av en måneds tid har euroen blitt rundt 20 øre dyrere for svenskene. En euro koster nå 9,46 svenske kroner.

Valutastrateg Nils Kristian Knudsen i Handelsbanken Capital Markets viser til at svekkelsen av den svenske kronen har sammenheng med forventningene til den svenske sentralbanken Riksbanken.

- De tar ned rentebanen, på bakgrunn av at man ser for seg en svakere vekst, særlig i 2017, sier Knudsen.

Utsatt for svakere utvikling i Europa

Onsdag kom Riksbanken med sin rentebeslutning. Styringsrenten ble holdt uendret på -0,50 prosent, men Riksbanken nedreviderte rentebanen og justerer ned prognosen for bnp-veksten i år og til neste år. Også inflasjonsforventningene ble justert ned.

Knudsen i Handelsbanken viser til at usikkerheten har økt rundt Riksbanken og Sveriges vekst i kjølvannet av brexit-avstemningen.

- Det følger en viss forventning i markedet for økt sannsynlighet for at Riksbanken kan kjøre en enda mer ekspansiv pengepolitikk. I det relative bildet kan man kanskje hevde at Sverige er litt mer utsatt for en svakere utvikling i Europa, sier Knudsen.

- I fare for å gjenopplevde den norske kronens historie

Nordea Markets skriver i en oppdatering at den svenske kronen ikke har klart å hevde seg i år, til tross for en sterk svensk bnp-vekst og at den svenske valutaen er «undervurdert». 

Ifølge meglerhuset er den svenske kronen på sitt svakeste nivå siden desember ifjor.

- Når veksten nå avtar og risikoen i boligmarkedet er stigende, er det en betydelig oppside for at den svenske kronen vil bli svekket, heter det i oppdateringen.

- Faktisk er den svenske kronen i fare for å gjenoppleve det den norske kronen gjorde i 2013, skriver Nordea Markets.

Det var i 2013 at den norske kronen begynte å svekke seg mot de fleste valutaer. Siden 2013 har kronen, målt ved importveid kursindeks (I44), blitt svekket med 25 prosent.

I44 måler den norske kronen mot 44 av valutakursene til Norges viktigste handelspartnere.

Følg valutakursene med DN Investor

Les mer på DN.no:

Har steget 14,2 prosent på et halvt år: Kraftig prisstigning for disse boligene i juni

Get Inspired-gründer Silje Landevåg (31) nyter godt av at nordmenn handler stadig mer fra sportsbutikker på nett: I år vil hun omsette for 115 millioner  

John Fredriksens Seadrill vurder å flytte hovedkvarteret fra London etter brexit: - Byen er dyr og vi har alternativer  

Her er mastergradene som gir jobb. Og det er en overraskende gruppe som er på lønnstoppen: De sikre mastergradene dn+  (DN+)

Anbefalt av DNtv:

London-turen blir billigere
Det er det eneste som er sikkert, i følge Harald Magnus Andreassen, sjefsøkonom i Swedbank.
00:43
Publisert:

De beste taxfreekjøpene
Ut og reise i sommer? Her er de ti beste kjøpene på flyplassens taxfree.
05:26
Publisert:

Hør siste episode av DNs podkast «Finansredaksjonen»:

Offshore-lønninger og Statoil-kritikk. Konkurransedirektørens bank-bekymring. Og om sannsynligheten for et nytt rentekutt.

Brexit-spesial:

DN Ekspress er et nyhetsbrev fra Dagens Næringsliv. Tips en venn om å få DN Ekspress rett i innboksen din til morgenkaffen eller bussturen, alle kan registrere seg her.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.