En allerede historisk svak norsk krone kommer til å gå enda svakere i månedene som kommer, spår meglerhuset SEB.

I en prognoserapport som meglerhuset la frem tidligere denne uken skisserer analytikerne at kronen blant annet vil svekkes ytterligere mot svenske kroner utover høsten og vinteren (se tabell med prognoser lengre ned i saken). 

Grunnen er at det rett og slett ser litt lysere ut i Sverige enn i Norge akkurat nå.

- Det er for tidlig å konkludere med at den norske veksten har bunnet ut etter nedgangen i oljeprisene, ettersom ledende indikatorer fortsetter å signalisere svakere utsikter, skriver analytikerne i oppdateringen.

Derfor tror de at kronen fremdeles vil være under press.

- For at verdien skal sparkes i gang må oljeprisene stabiliseres og Norges Bank må også avstå fra å kutte renten. Det er for tidlig å utelukke slike risikofaktorer, konkluderer analytikerne.

Svakeste siden fastkurspolitikken

I dag koster 100 svenske kroner i underkant av 98 norske. Fremover vil det bli betydelig dyrere å sikre seg en svensk hundrelapp, ifølge meglerhusets prognoser.

I løpet av årets siste tre måneder vil valutakrysset passere paritet - som betyr 100 svenske for 100 norske og omvendt - og siden gå til 102 kroner for 100 svenske.

Og det stopper ikke der. Utover vinteren vil norske kroner svekkes ytterligere mot svenske, slik at hundre svenske går helt til 104 norske kroner i begynnelsen av 2016.

Så svak har ikke norske kroner vært mot svenske siden 1992. Den gangen hadde Norge fastkurspolitikk. Etter at kronen fikk flyte fritt i desember 1992 har ikke norske kroner vært i nærheten av å være så svak mot svenskekronen som det SEB nå spår.

SEBs kroneprognose

Kilde: SEB

Flere risikofaktorer

SEB-analytikerne tar imidlertid forbehold om at svak svensk inflasjon, som kan lede til ytterligere lettelser i pengepolitikken, eller svakere vekst i verdensøkonomien, kan medføre at prognosene er for optimistiske på svenskekronens vegne.

Samtidig understreker analytikerne at det også er risikofaktorer på den norske siden av Riksgrensen.

Forbruket i Norge har så langt ikke latt seg påvirke nevneverdig av oljesmellen. Dette er en helt sentral komponent i økonomien som utgjør rundt 50 prosent av årlig verdiskapning.

Meglerhusets analytikere ser imidlertid ikke bort fra at husholdningenes tillit til den økonomiske utviklingen kan falle markert og dermed føre til et omslag i både forbruket og boligmarkedet.

Ytterligere fall i oljeprisene vil også kunne føre til ytterligere svekkelse av kronen, siden dette øker sannsynligheten for rentekutt. I motsatt retning trekker muligheten for høyere oljepris og økt bruk av oljepenger over statsbudsjettet, mener meglerhuset.

Fall mot både dollar og euro

Den svake utviklingen her hjemme, som også betyr utsikter til fortsatt lav eller enda lavere rente, gjør at analytikerne også ser for seg at kronen vil svekkes ytterligere mot både euro og dollar.

Størst blir svekkelsen mot den amerikanske valutaen. Meglerhuset ser for seg at nordmenn må ut med nær ni kroner for en dollar til vinteren.

Årsaken er blant annet at dollaren vil få ytterligere fart etter hvert som den amerikanske sentralbanken starter på renteøkningene denne høsten, mener meglerhuset.

Tror også på ni kroner for en dollar

SEBs prognose for utviklingen i kronen mot dollar er helt på linje med spådommene fra Handelsbanken.

Handelsbankens valutastrateg Nils Kristian Knudsen har lenge ment at at nordmenn etterhvert må belage seg på å betale over ni kroner for den amerikanske dollaren.

- Vi ligger litt på den svake siden av konsensus med tanke på vekstutsiktene i Norge fremover, sa Knudsen i slutten av august.

Mot dollar venter han en svekkelse til 8,57 mot slutten av året og en ytterligere svekkelse til ni kroner for en dollar i første kvartal neste år. 

Ifølge SEB viser estimater som Bloomberg News har hentet inn blant analytikerne at konsensus i markedet er at dollaren vil koste 8,40 kroner i første kvartal neste år.

Les også:

Skal sende norske studenter til utenlandske prestisjeuniversiteter

Ordførere og listetopper sier nei til søndagsåpne butikker

Se DNtv: Dette er nyhetene fra Apple

Dette er nyhetene fra Apple
I går ble en rekke nye Appleprodukter presentert. Slik ble de motatt.
01:39
Publisert:
 

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.