Eiendomsmarkedet i Stavanger har vært i en hengemyr som følge av oljenedturen de siste årene. Da er det ikke spesielt lystelig å være stor investor i dette markedet og i tillegg være tungt belånt.

Kjell Madland har vært blant de mest ekspansive eiendomsutviklerne i Stavanger-regionen. Madland driver sin eiendomsvirksomhet gjennom selskapet Aton as, hvor han selv eier 83 prosent. Selskapet fikk ifjor et resultat før skatt på minus 39 millioner kroner. Hovedårsaken til tapet er et urealisert og realisert tap på valutalån på tilsammen rundt 90 millioner kroner. Hovedårsaken er at sveisiske franc styrket seg mot norske kroner ifjor.

Vanskelig med finansiering

DN har gått gjennom en rekke regnskaper tilhørende Madlands selskaper. Det viser at de samlede valutalånene ved inngangen til 2016 var på rundt en halv milliard kroner, hvorav det meste er i sveitserfranc. Den samlede bankgjelden i Aton ved inngangen til året var på i overkant av 1,1 milliarder kroner mot én milliard kroner ved inngangen til 2015. All gjeld har flytende rente og gjelden har økt med over 100 millioner siste år.

Både Sparebank Vest og Sandnes Sparebank er blant selskapets långivere. I følge årsberetningen til Aton har selskapet flere eiendomsprosjekter under utvikling, samt flere under planlegging.

– Etter styrets mening er den største utfordringen å sikre tilstrekkelig konkurransedyktig finansiering til prosjektene, heter det.

Madland selv er ikke spesielt glad i journalister og ønsket ikke å snakke med DN fredag. I stedet ba han sin revisor Sven Erga svare på spørsmål om Aton-regnskapet. Erga sier at en vesentlig del av eiendomsmassen som Aton har investert i er gjort ti til 13 år tilbake i tid.

– Frem til de siste årene har det vært en vesentlig økning i eiendomsverdiene i Rogaland. Så en var ikke så eksponert for risiko som en er i dagens marked, sier Erga.

Sliter med leiemarkedet

Et av Madlands store prosjekter, byggingen av et nytt hotell i Stavanger sentrum, er stoppet opp etter at Scandic-kjeden trakk seg i februar.

– Vi hadde en avtale om at han skulle føre opp et hotell. Den ble ikke overholdt. Det skyldtes mangel på finansiering, sa Paul Brodahl i Scandic-kjeden til DN i april i år

Ifølge årsberetningen til Aton jobber nå selskapet hardt med å å skaffe langsiktig investering. Aton hadde en egenkapital på 41,2 millioner kroner ved inngangen til 2016 mot 64,8 millioner kroner året før. Selsapet hadde salgsinntekter på nær 110 millioner kroner i fjor og 65 millioner kroner i leieinntekter.

– Utleiemarkedet i Stavanger-regionen har over en lengre periode vært bra, men trenden er for tiden noe nedadgående, heter det i årsberetningen.

Les også:

Peppes og Dolly får ikke fusjonere

Får betalt for å låne penger dnPlus  (DN+)

Godter seg med ti millioner hver dnPlus  (DN+)(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.