- Vi merker at valutakursen påvirker nordmenns etterspørsel etter USA-turen, sier daglig leder June Lundeby i reisebyrået USA-spesialisten. – Det synes vi egentlig er litt urettferdig, for de andre valutaene har også styrket seg, legger hun til.

Lundeby har rett at kronen har svekket seg mot de aller fleste andre valutaer, men dollaren står i en særstilling. Siden juni i fjor, har dollaren styrket seg med nær 30 prosent mot norske kroner (se tabell lenger ned i saken).

Veldig store svingninger
Til sammenligning har euroen har styrket seg med i underkant av seks prosent.  Dette er imidlertid et bilde som kan forandre seg relativt raskt. Ifølge sjefanalytiker Gaute Langeland i Nordea Markets har det sjeldent vært så store bevegelser i valutamarkedet som det har vært den siste tiden.

- Det er veldig, veldig volatilt. I forrige uke endret forholdet mellom dollar og krone seg med 40 øre. Det er en veldig stor svingning i valutamarkedet.  Kanskje er det slik at man er inne i en avkjølingsperiode i norsk økonomi, samtidig som den amerikanske økonomien styrker seg og man venter en renteheving, sier Langeland.

Langeland sier de ser for seg en enda sterkere dollar.

- Men samtidig ser vi for oss en sterkere krone, sier han. - og en svakere euro, legger han til.

Gresk utsettelse skaper mer uro dnPlus (DN+)

Unaturlig lav dollar
Lundeby i USA-spesialisten ber nordmenn huske på at dollaren har vært på et unaturlig lavt nivå de siste årene.

- Og så er det jo ikke slik at prisene på shopping, mat og drikke har økt. Det er like rimelig som det har vært før, sier hun. USA- spesialisten sendte 4000 nordmenn på skreddersydde reiser til USA i fjor.

Kronen svekkes
Nordmenns andre  favorittreisemål er Spania, Hellas og Danmark. Her må man også regne med et litt dyrere ferie enn i fjor. Både euroen og danske kroner har styrket seg med nær 6 prosent det siste året. 

- Det er to sider av et valutakryss. Det er nok riktigere å si at kronen har svekket seg, sier seniorøkonom Knut A.Magnussen i DNB Markets.

Forrige ukes negative signaler fra Norges Banks regionale nettverk dro kronen ned. Rapporten bidrar til at svært få nå tror at Norges Bank unngår rentekutt neste uke. Det  bidrar til å holde kronekursen nede.

 

Dollaren er blitt 20 øre dyrere fredag (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.