En svært skuffende jobbrapport fra USA fredag setter an tonen i finansmarkedene mandag. Den månedlige rapporten fra myndighetene viste at det bare ble skapt 38.000 arbeidsplasser utenom jordbruket i juni. Det var ventet en vekst på 160.000 nye jobber.

Renteforventningene stupte

Ifølge DNB Markets var avviket mellom forventing og utfall det største på syv år. Etter at rapporten ble publisert fredag ettermiddag har forventningene om et snarlig rentehopp i USA har falt som en stein.

- De lavere renteforventningene har ført til en markert svekkelse av dollaren, skriver valutaanalytiker Camilla Viland i en morgenrapport til DNB Markets kunder mandag.

Mot euro er dollaren svekket med rundt 1,7 prosent siden fredag morgen. Svekkelsen er også svært markert mot norske kroner. Mens dollaren kostet 8,34 fredag ettermiddag handles den mandag morgen til rundt 8,18 kroner.

- De svært skuffende arbeidsmarkedstallene har gitt fall i amerikanske renteforventninger. Mens markedet i forrige uke priset inn om lag 30 prosent sannsynlighet for en juniheving, har denne sannsynligheten nå falt til under 5 prosent, i følge Bloomberg. Også sannsynligheten for en heving i juli har blitt kraftig redusert, og er nå i overkant av 25 prosent, skriver Viland.

Yellen taler mandag

Sjeføkonom Kjetil Olsen i Nordea Markets peker i sin morgenrapport til kundene på at vi allerede mandag kan få vite mer om renteutsiktene, når sentralbanksjef Janet Yellen holder en tale i Philadelphia. Han kaller talen «ukens internasjonale begivenhet».

- Nå må hun klargjøre hva fredagens svake sysselsettingstall betyr for rentesettingen. Gjentar hun at det er sannsynlig med en økning senere på sommeren? undrer Olsen.

Han tror Yellen kommer til å bekrefte at en renteøkning i sommer fremdeles er på sentralbankens agenda, men samtidig understreke at en eventuell økning vil være avhengig av utviklingen i de økonomiske nøkkeltallene.

- Og at det krever bedring i arbeidsmarkedet. Det betyr at vi må få bra sysselsettingstall før det kan skje. Og dermed er juniøkning utelukket. Om juli fortsatt skal være en mulighet trenger vi et sterkt sysselsettingstall for juni, skriver Olsen i rapporten.

Følg markedene med DN Finans

Les også:

Ønsker full kontroll med Røkkes fiskeselskaper  

Derfor bør du selge i dag  

Dette kan prege markedene fremover: - Ser for meg at det kan bli turbulens  

Tre grunner til at oljeprisen kan nå 70 dollar fatet  

Se DNtv:

Tredemølla hjelper deg ikke i høyfjellet
Tormod Granheim har snart besteget alle Alpe-fjell over 2000 meter. Grunnlaget for god høyfjellsform kan legges i nærmeste oppoverbakke.
02:14
Publisert:

Ny utgave av DN-podkasten «Finansredaksjonen»:

 

 

 

 

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.