Kursoppgang i euro og yen mandag morgen tyder på at aktørene i valutamarkedet ikke tror at den amerikanske sentralbanken Federal Reserve kommer til å heve renten i neste måned.

Bloomberg News viser til at euro handles på sitt høyeste nivå mot dollar siden februar, mens yen er på et toppnivå for de seneste seks ukene, i en situasjon hvor fallende råvarepriser og aksjekurser styrker et fall i fremvoksende økonomiers valutakurser, som begynte med Kinas sjokkdevaluering 11. august.

Bunnivåer

Norske kroner er på sitt svakeste nivå mot euro for året. Sørafrikanske rand er den valutaen som er hardest rammet mandag, mens australske dollar er på et seks års bunnivå.

«Mot euro handles kronen nå for 9,37, og det var kun to dager i desember i fjor hvor den ble handlet på svakere nivåer mot euro. En noe sterkere krone mot dollar demper utslagene i den handelsveide kronen», skriver DNB Markets i sin morgenrapport.

- Yen og euro nyter godt av både motvilje mot risiko i fremvoksende økonomier etter Kinas overraskende yuan-tiltak og av reduserte forventninger om at Fed vil heve renten, sier Mansoor Mohi-uddin, senior markedsstrateg i Royal Bank of Scotland i Singapore, til nyhetstjenesten.

Prashant Newnaha, rentestrateg i TD Securities, sier at han ikke vil være overrasket om salgsinteresse i euro fortsetter å dukke opp igjen på kurser rundt 1,15 dollar.

- I en bredere vurdering, kan ikke en test av 1,1550 dollar utelukkes, dersom aksjemarkedet svekkes ytterligere, og den sterke negative korrelasjonen mellom euro og Dax-indeksen vedvarer, sier Newnaha, ifølge Bloomberg News.

Mange nøkkeltall

DNB Markets fremholder at det denne uken kommer flere viktige norske nøkkeltall. Arbeidsmarkedet viser tydelige tegn på at oljebremsen nå treffer norsk økonomi, men bildet er differensiert.

«Fremover venter vi at ringvirkningene av oljebremsen treffer flere deler av økonomien, og at vi vil se en mer bredt basert oppgang i ledigheten. Onsdagens tall for AKU-ledigheten i juni (mai-juli) venter vi vil vise en ledighet på 4,3 prosent. Det innebærer en oppgang i ledigheten på 3.000 personer de siste tre månedene (3m/3m)», heter det i bankens morgenrapport.

Den registrerte ledigheten som publiseres fredag, ventes ifølge banken å være på 3,1 prosent i august.

Kronen er mandag morgen svekket med nesten seks og en halv øre mot euro, til 9,3847, sammenlignet med nivået ved stengetid på Oslo Børs fredag. Mot dollar er kronen i samme tidsrom styrket med om lag halvannen øre, til 8,1967.

Euro er styrket til 1,1448 dollar, sammenlignet med kursen på 1,1386 dollar i New York fredag kveld.

Norske statsobligasjonsrenter med 10 års løpetid sluttet fredag på 1,326 prosent, mot 1,342 prosent torsdag.

 

Les også: Full panikk i Asia - markedene stuper

Søkkrik på luselønn

Oljeprisen faller videre på produksjonsfrykt

 

Se også:(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Marinejegernes indre liv:

Marinejegernes indre liv
Sosialantropolog Tone Danielsen har forsket på det indre liv i Marinejegerkommandoen, og levde med soldatene i halvannet år.
02:44
Publisert: