- Den store snakkisen har vært Den europeiske sentralbankens kommentarer. Når det gjelder dollaren, dreier det seg vel så mye om en eurosvekkelse, sier sjefstrateg Erica Blomgren i SEB til DN.

Hun snakker om de store bevegelsene i rente- og valutamarkedet det siste døgnet.

Onsdag morgen kunne du få 1,1150 amerikanske dollar for en euro. Handlet du derimot amerikanske dollar en snau time senere, fikk du ikke mer enn 1,1070 dollar. Utover dagen har euroen hentet seg noe mer inn igjen.

OPP OG NED: Dollaren har styrket og svekket seg mot euro de siste timene.
OPP OG NED: Dollaren har styrket og svekket seg mot euro de siste timene. (Foto: Skjermdump/Infront)
 

Blomgren knytter den store bevegelsen til to ting som skjedde tirsdag kveld:

  • Sterke amerikanske boligbyggertall.
  • Kommentar fra Den europeiske sentralbanken om endring i obligasjonskjøpsprogrammet.

Tale utløste skred

Det var talen til medlem av ECBs øverste råd, Benoît Cœuré, som utløste euroskredet og et kraftig fall i rentene på europeiske statsobligasjoner da den ble publisert på sentralbankens hjemmeside.

Valutaanalytiker Magne Østnor i DNB Markets.
Valutaanalytiker Magne Østnor i DNB Markets. (Foto: Elin Høyland)

Det skriver analytiker Magne Østnor i DNB Markets i en morgenrapport onsdag.

Sentralbanken ønsker å kjøpe mer statsgjeld i mai og juni enn de 60 milliarder euroene som i utgangspunktet er lagt til grunn i beregningene.

Årsaken er en lavere likviditet i sommermånedene.

Det mener Østnor er en helt plausibel forklaring, men verken DNB-analytikeren eller Blomgren tror investorene stoler på forklaringen fra ECB.

- I talen nevner Cœuré at innskuddsrenten i teorien fortsatt kan settes lavere og at ECB vil forskuttere kjøpene av verdipapirer. Men markedet vurderte det også som et tilsvar på den siste tids renteoppgang. Derav markedsbevegelsene, forklarer Østnor.

Blomgren tolker situasjonen som at ECB ikke er fornøyd med den siste tidens renteoppgang i eurosonen.  Hun understreker at det fremdeles finnes behov for lånefinansieringskostnader.

- Det innebærer at man vil ha renter på lave nivåer og med lengre løpetid. Da er det klart sentralbanken ikke er fornøyd med at rentene har steget kraftig den siste måneden. De sender en forsiktig advarsel til markedet, og det fikk både europeiske renter til å falle, men også euroen til å svekkes ytterligere, sier hun.

Rentebevegelsene ble senere delvis reversert, mens euro mot amerikanske dollar har falt over 1.5 prosent siden i går morges.

Kronesvingning

Også den norske kronen har gjennomgått betydelige svingninger onsdag.

I morges måtte du ut med 7,52 norske kroner for en amerikansk dollar. Rett før klokken åtte svekket imidlertid den norske kronen seg betydelig, og drøy time senere kostet en dollar 7,59 kroner.

Den norske kronen har gjennomgått betydelige svingninger det siste døgnet.
Den norske kronen har gjennomgått betydelige svingninger det siste døgnet. (Foto: Skjermdump/Infront)

Da de norske BNP-tallene ble offentliggjort klokken ti, spratt kroneverdien til værs igjen og prisen for en dollar var tilbake til 7,52 kroner.

Dette handler om to ting, ifølge Blomgren:

- Man ser umiddelbart på hovedtallet som kommer ut på skjermen. Hvis man da senere innser at tallet ikke var like sterkt, kan man ofte se en korreksjon utover dagen. Det har også skjedd. Det andre er at de ser at tallet ikke er så sterkt som det først så ut som, fortsatt er det en usikkerhet knyttet til hvordan Norges Bank vil reagere på bakgrunn av tallet, sier hun.

Svingningene i forkant av BNP-tallene, tror Blomgren kan skyldes «småting» som endring i oljeprisen, samt høyere arbeidsledighetstall fra Sverige.

Rentemøte

Meglerhuset SEB, tror i likhet med flere økonomer at den underliggende svake veksten ikke gir sentralbanken anledning til å utsette det varslede rentekuttet nok en gang.

Sjefanalytikeren mener bedriftenes forventninger til den økonomiske veksten fremover vil bli viktig for Norges Bank før rentemøtet i juni.

- Oljenvesteringsundersøkelsen fra SSB og rapporten fra Regionalt nettverk som begge kommer i juni, vil ha mer å si for renten. Disse vil for første gang inkludere estimater for 2016 og kanskje gi bedre indikasjoner på hva operatørene i Nordsjøen tror om ståa da.

Les også: Asia i dag: Kollaps i solenergiselskap

«Meningers mot»

Vil dele opp Statoil

Dyrest sjøhytte i vest(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.