Euroen har svekket seg mot dollaren det siste døgnet drevet av usikkerheten rundt Hellas' skjebne.

Torsdag søkte Hellas EU om en seksmåneders forlengelse av den nåværende låneavtalen. Ikke lang tid etterpå avslo det tyske finansdepartementet søknaden. Grekerne svarte så med å si at EU har to muligheter, enten godta eller avslå lånesøknaden.

«Finner man ikke en løsning i løpet av dagen, har fristen for en forlengelse av den greske krisepakken utløpt. Man kan selvsagt lage nye avtaler, der Hellas i stedet for å finansiere seg via EFSF, får midler fra ESM. En slik avtale er imidlertid ikke på plass «over natta», og i mellomtiden må ECB avgjøre om greske banker skal fortsette å få likviditetstilførsel via ELA», skriver DNB Markets i sin morgenrapport.

De skriver videre at konsekvensen kan bli en gresk bankkrise, ikke ulik den vi så på Kypros i 2013.

«I verste fall kan det ende med gresk utmeldelse av eurosonen, og re-innførsel av greske drakmer», skriver meglerhuset.

Handelsbanken Capital Markets ser en mulighet for at den tyske forbundskansleren Angela Merkel kan overstyre hennes uforsonlige finansminister Wolfgang Schäuble i Hellas- spørsmålet.

«Hun har gjort det før. Merkel blir beskrevet som en mer risikoavers person, og hun har da også tidligere uttalt at Europa alltid søker å finne frem til et kompromiss. Kanskje skal vi ha et lite håp om at det nå går mot en midlertidig løsning», skriver meglerhuset i morgenrapporten.

Euroen svekket seg etter hendelsene torsdag. Euroen handles rundt 1,1350 dollar fredag morgen, sammenlignet med 1,1370 dollar torsdag kveld. Krysset lå rundt 1,1440 på formiddagen torsdag, før avslaget til Tyskland.

Oljeprisen falt torsdag og ble på sitt laveste handlet til 58 dollar per fat. Etter å ha kommet noe opp gjennom natten handles den nå i overkant av 60 dollar pr fat.

Nordea Markets skriver at oljefallet bidro trolig til svekkelsen vi så i kronen.

«EURNOK begynte dagen rundt 8,58, men steg tidlig til 8,62-nivået og har siden blitt liggende i en stram 8,62-8,64-range», skriver Nordea Markets i sin morgenrapport.

Euroen ligger nå på cirka 8,6250 kroner, nesten uendret fra nivået ved børsslutt ved Oslo Børs onsdag. Mot dollar er kronen svekket med om lag to øre i samme tidsrom til 7,5940.

Norske statsobligasjonsrenter med ti års løpetid ligger på 1,291 prosent fredag, opp 0,3 basispunkter fra forrige handledag.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.