Den norske kronen har svekket seg ytterligere det seneste døgnet, men har likevel kommet noe opp fra det svakeste punktet i går kveld.

Svingningene i kronen den seneste tiden har vært rimelig store, og DNB Markets minner om at dette ikke er helt uventet, gitt at markedet er noe sommmertynt og at kronen er en liten og perifer valuta.

DNB påpeker ellers at markedet nå teller ned dagene mot «den endelige tidsfristen» for en løsning av den greske gjeldskrisen søndag.

«I en spørreundersøkelse gjort av Reuters fremkommer det at analytikere mener at sannsynligheten for en gresk uttreden av eurosonen har økt fra 45 prosent i forrige uke til 55 prosent denne uken», skriver meglerhuset.

Reformforslag

Den greske regjeringen leverte i går inn søknad om en treårig lånefasilitet fra det europeiske krisefondet ESM. I løpet av dagen i dag, vil grekerne også presentere detaljerte reformforslag.

Den greske ESM-søknaden inneholdt også lovnad om å innføre skattereformer og reformer i pensjonssystemet allerede mandag neste uke.

«I løpet av dagen (eller natten) skal det detaljerte reformforslaget leveres inn, for så å bli finkjemmet av representanter fra ESB, Europakommisjonen og IMF. Blir dette godtatt som et gyldig utgangspunkt for diskusjoner er det duket for toppmøte i helgen, med endelig beslutningsfrist satt til søndag. Fra sidelinjen tar IMF og USA sterkt til orde for at partene må få til en løsning, og ønsker en restrukturering av den greske gjelden», fortsetter DNB.

Yen svekkes

I Asia svekker yen seg fra sitt sterkeste nivå på syv uker på lavere etterspørsel for trygge havner, drevet av gjeninnhentingen i kinesiske aksjer i dag etter Kinas myndigheter har begynt å ta grep for å stabilisere aksjemarkedet.

- USDJPY-markedet har den seneste tiden vært sterkt korrelert med kinesiske aksjer. Med den positive utviklingen i kinesiske aksjer, snur yen ned, sier valutamegler Yuji Saito i Crédit Agricole til Bloomberg News.

Svak krone

Ellers stiger den australske dollaren for første gang på syv dager etter en statlig rapport viste at sysselsettingen steg med 7.300 personer i juni, mot ventet nullvekst.

Kronen er torsdag morgen svekket med om lag tre øre mot euro, til 9,0884, sammenlignet med nivået ved stengetid på Oslo Børs onsdag. Mot dollar er kronen i samme tidsrom svekket med litt over fire øre til 8,2550.

Euro er svekket til om lag 1,1037 dollar, sammenlignet med kursen på 1,1077 dollar i New York onsdag kveld.

Lange renter steg

Den tyske tiåringen steg onsdag med tre basispoeng. Ifølge Nordea Markets reflekterte det positivitet i det europeiske aksjemarkedet.

- Detsnakkes nå åpent om en Grexit, men markedene synes foreløpig å være relativtavslappet, skriver analytiker Joachim Bernhardsen i Nordea Markets i en rapport fra meglerhuset torsdag morgen.

Den amerikanske tiåringen steg opp til 2,25 i løpet av onsdag, men falt imidlertid noe tilbake onsdag kveld.

- Bekymringer rundt situasjonen i Kina er den viktigste faktoren som holder etterspørselen etter sikre papirer som US Treasuries oppe nå, skriver Bernhardsen. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Les også:

BI-professor: Dette elementet kan bli avgjørende for «grexit» eller ikke

Kina-forvalter: - Utviklingen har vært mer brutal enn jeg kan tenke meg

Noe har skjedd med svenskers og nordmenns holdninger til penger

Se DNTV: Master i finans og mester i Youtube

Master i finans og mester i Youtube
Sara (28) er den første i landet som har rundet én million abonnenter på Youtube.
02:08
Publisert: