Dollarindeksen går i retning av sin første ukesvekkelse på nesten to måneder, i en situasjon med bekymring for at en sterk dollar vil påvirke den amerikanske sentralbanken Federal Reserve til å vente med sin første renteheving siden 2006, skriver Bloomberg News fredag.

Nyhetstjenesten fremholder at dollar svekkes denne uken mot de fleste andre hovedvalutaer, etter at kursoppgangen ikke ble videreført torsdag, til tross for nøkkeltall som viste at amerikanske husholdningers etterspørsel økte i mai.

Euro er ganske stabil mot dollar på ukebasis, etter at Det internasjonale valutafond (IMF) og Hellas ikke lyktes i å skape noen fremdrift i gjeldsforhandlingene i Brussel.

- Det ser ut til at det er en dypt rotfestet bekymring for en sterk dollar. Vi er i en situasjon nå, hvor en videre oppside i dollar vil være vanskelig å få istand, sier Yasuhiro Kaizaki, direktør i Sumitomo Mitsui Trust Bank i New York, til nyhetstjenesten.

Renter

Nordea Markets og DNB Markets forutser i sine morgenrapporter en renteøkning fra Fed i september.

«Med sterke forbrukstall fra USA kan Fed puste lettet ut (…) Ved forrige rentemøte i april, var Fed bekymret for effektene av dollarstyrkingen, at forbruket ikke hadde steget etter fallet i energiprisene og svekkelsen i arbeidsmarkedet. Siden da, har dollaren svekket seg, forbruket tatt seg opp og arbeidsmarkedet hentet seg inn igjen», skriver DNB i sin morgenrapport.

Fredag kommer amerikanske forbrukertillitstall fra University of Michigan. DNB mener at svake tall i mai var midlertidige, og at en vil få se en oppgang i forbrukertilliten i juni.

På denne tiden i fjor publiserte SSB oljeinvesteringstellingen med de første anslagene for investeringene i oljesektoren i år. De pekte i retning av en nedgang på over 15 prosent fra året før.

«Men markedet sov i timen den gang. Det var først en uke senere, da Norges Bank nedjusterte anslagene sine, og dermed også rentebanen, at vi så markedsutslagene. I år gjentar man ikke den feilen. Vi venter at oljeselskapene nedjusterer anslagene for neste år til 167 milliarder kroner, noe som er ned 12 prosent», sier DNB Markets.

Kursene

Kronen er fredag morgen svekket med om lag to og en halv øre mot euro, til 8,8325, sammenlignet med nivået ved stengetid på Oslo Børs torsdag. Mot dollar er kronen i samme tidsrom svekket med vel to øre til 7,8622.

Euro er svekket til 1,1235 dollar, sammenlignet med kursen på 1,1257 dollar i New York torsdag kveld.

Norske statsobligasjonsrenter med 10 års løpetid sluttet torsdag på 1,764 prosent, mot 1,826 prosent onsdag.

MORGENENS VALUTAKURSER

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.