Kursen på japanske yen er fredag morgen på sitt høyeste nivå mot euro på tre måneder, etter at den voldsomme oppgangen i sveitsiske franc utløste uro i verdens valutamarkeder.

Den sveitsiske sentralbankens (SNB) rystet finansmarkedene ved uventet å fjerne gulvet på franc-kursen, og dette har ført til etterspørsel etter yen som tilfluktsvaluta, skriver Bloomberg News.

Richard Yetsenga, analysesjef i Australia & New Zealand Banking Group, sier til Bloomberg Television's «On the Move» at konsekvensene av SNBs handling ikke er over ennå.

-Vi har opplevd et enormt, diskret og uhåndterlig utslag i valutamarkedet, som traff en mengde investorer ute av posisjon. Det ser ut til at euro vil bli mye svakere enn vi trodde, sier Yetsenga.

Sterk Yen

Yen ligger an for sin sterkeste ukentlige oppgang mot euro siden mai 2011, i en situasjon hvor det spekuleres i at Den europeiske sentralbank (ESB) i neste uke vil kunngjøre obligasjonskjøp.

Franc er svekket med om lag tre prosent mot euro og dollar fredag morgen, etter å ha steget med opptil 38 prosent mot dollar og 41 prosent mot euro, i løpet av torsdag.

Franc handles fredag morgen til 1,0094 mot euro, etter å ha vært oppe i 0,8517 torsdag.

-Med skiftet i SNBs politikk falt euro, mens franc steg, noe som skapte en topp i volatiliteten, og dette førte til risikomotstand i handelen. I denne risikomotvillige stemningen er det etterspørsel etter yen, sier Kengo Suzuki, sjef for valutastrategi i Mizuho Securities i Tokyo, til nyhetstjenesten.

Nordea Markets skriver at SNBs tiltak skapte usikkerhet i markedene og at det tolkes som et sikkert tegn på ESB vil kunngjøre kvantitative lettelser (QE) i neste uke.

USA

Banken regner med at fredagenes amerikanske desemberinflasjon ender på 0,5 prosent på årsbasis, ned fra 1,3 prosent sist. Energi trekker ned, og underliggende inflasjon ventes å være 1,7 prosent på årsbais.

«Omregnet til Feds favorittmål på inflasjonen blir det 1,5 prosent. Fortsatt godt under målet. Men ifølge referatet fra siste rentemøte kan de foreta renteøkning med inflasjon under målet så lenge de trygge på at den er på vei mot målet», skriver Nordea Markets, som trekker frem at det også kommer forbrukertillitstall fra USA fredag.

Banken fremholder at det fortsatt er usikkerhet rundt kronen, med fokus både på franc og oljepris. Så en holder seg under den gamle euro-bunnen på 8,97, mener Nordea at potensialet på kort sikt er på nedsiden, fremgår det av morgenrapporten.

Euro er i morgentimene marginalt styrket til 1,1636 dollar, sammenlignet med 1,1633 dollar i New York torsdag kveld.

Kronen er fredag morgen svekket med rundt tre øre mot euro, til 8,8955, sammenlignet med nivået ved stengetid på Oslo Børs torsdag. Mot dollar er kronen i samme tidsrom om lag uendret på 7,6333 kroner.

Norske statsobligasjonsrenter med ti års løpetid sluttet torsdag på 1,395, mot 1,374 foregående dag.

Følg alle valutaene her.

Les også:
DNB venter fall i boligprisene: Dette er de skumle triggerne i boligmarkedet

Schlumberger kutter 9.000 jobber
Ikke billigere billetter
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.