Økonomiprofessor Øystein Nordeng ved BI mener Norge kan tjene på en felles valuta med Island.

Les også: Vil ha valutasamarbeid med Norge

– Det er i vår interesse i Norge å sikre stabilitet på Island. Valutasamarbeid med islendingene er det beste vi kan tilby, sier Nordeng til Klassekampen.

Han understreker betydningen av å styrke Norges internasjonale posisjon ved å knytte Island tettere til seg. Særlig gjelder dette nordområdepolitikken og forvaltningen av ressursene i Barentshavet.

– Når EU og russerne står i kø for å redde Island, må også Norge skjønne at dette er viktig strategi for å sikre våre egne nasjonale interesser i framtiden. Å stabilisere islandsk økonomi gjennom et norsk-islandsk valutasamarbeid er bra for Norge, sier Nordeng.

- En vinnersak
Han mener en løsning kan være at Island innfører norske kroner, men beholder sin selvstendighet og sentralbank. Samtidig får norske kredittilsynsmyndigheter ansvaret for Island.

– Politisk sett er dette en vinnersak, men så langt er det bare Senterpartiet som har skjønt dette. Det er mangel på langsiktige, store visjoner blant politikerne i dette landet, sier Noreng.

Norengs syn får imidlertid kritikk fra professor Jan Tore Klovland ved Norges Handelshøyskole (NHH).

– Norge har overhodet ingen interesse av å hjelpe Island med en slik valutaunion. Dette blir som å svømme med stein rundt foten, sier han.

Tirsdagens leder i DN: Å hjelpe Island (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.