I 2020 skal NordLink være i drift. Strømkabelen mellom Tonstad i Vest-Agder og Wilster i Schleswig-Holstein i Tyskland blir 623 kilometer lang og vil koste mellon 13 og 17 milliarder kroner. Norske Statnett og tyske DC Nordseekabel GmbH skal bygge og eie kabelen.

 

Legger press
Nå har fem profilerte næringslivsaktører på Sørlandet sendt brev til olje- og energiminister Tord Lien (Frp) med en bønn om at han legger press på Statnett slik at strømkabelen også får integrert en fiberoptisk kabel. De fem som har signert brevet er seriegründeren Bjarne Skeie, Agder Energis toppsjef Tom Nysted, Johan Martin Ugland hos J.B. Uglandkonsernet i Grimstad, John G. Bernander i Viking Heat Engines og investoren Kurt Mosvold.

De skriver i brevet at det vil være helt sentralt at det blir integrert fiber i strømkabelen og at "det motsatte vil i ettertid fremstå som en tapt mulighet av betydelig omfang". De ber Tord Lien bidra til at "langsiktige næringslivsinteresser blir lyttet til" og åpner også for å bidra til alternativ finansiering av en fiberkabel dersom Statnett ikke vil betale den. De lanserer blant annet ideen om å opprette et privat garantikonsortium som kan garantere for investeringen.

- Vi ser en digital fremtid som kommer lynraskt, sier Tom Nysted i Agder Energi.

- Det betyr at data må transporteres i sanntid i langt større grad enn tidligere. Og det å knytte disse mulighetene mot knutepunkter i Europa tror vi blir helt sentralt i utviklingen av fremtidens næringsliv. Vi må ikke havne i en situasjon med tapte muligheter for kommende generasjoner, sier han.

- Jeg er veldig klar på at når vi først har lagt kabelen, da er løpet kjørt. Da kan vi ikke komme etterpå å integrere fiber. Det blir for dyrt. Å legge fiber samtidig er en marginal kostnad, mener Nysted.

 

Ny vurdering
Det er anslått at en slik fiberkabel vil øke investeringskostnadene for NordLink med omtrent en prosent - tilsvarende mellom 130 og 170 millioner kroner.

- Det er ikke våre tall. De kommer nok heller fra aktører som ønsker fiber, sier kommunikasjonssjef Christer Gilje i Statnett.

- Men dere vil ikke ha fiber?

- Vårt utgangspunkt da vi planla NordLink var at det ville være betydelig mer kostbart å installere egen fiber enn å leie den kapasiteten vi trenger for vår kommunikasjon. Men så har det kommet mange innspill om mulighetene som ligger i fiber, og derfor har vii bedt om en utredning. Den er like om hjørnet. Deretter vil vi og vår tyske partner sammen med myndighetene i begge land ta stilling til både de tekniske og økonomiske forholdene knyttet til fiber, sier Gilje.

 

- Galskap
Investoren Peder Nærbø, som har lansert milliardplaner for etablering av  et gigantisk datalagringssenter på Stølheia like nord for Kristiansand, mener det er åpenbart at en slik strømkabel bør inkluderer høyhastighetsfiber.

- Det er galskap å legge en strømkabel uten integrert fiber. Galskap. Hvis vi i Norge er smarte nå, tar vi hele investeringen i ny fiberkabel og strekker den videre til Frankfurt, London, Amsterdam og Paris, mener han.

 

Les også:

Sikter høyere enn Facebook

Vil stanse milliardplaner

ABB får landkraft-kontrakten for Johan Sverdrup (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.