For et utrent øye ser det ut som den neoprenkledde morgenfuglen går et livsfarlig kaos i møte. Men selv om bølgene utenfor kysten av Jæren reiser seg til flere meters høyde, før de smeller mot store rullesteiner, kjenner ikke Sturla Fagerhaug på noen frykt. Han ser et mønster i bevegelsene. For ham er denne morgenstunden som en festaften å regne.

– Jeg gleder meg til å snyte nesen i litt saltvann, sier 25-åringen og padler ut mot åpent hav.

Noen hundre meter lenger bort beiter 80 melkekyr like overfor bølgespruten.

– De har det bra her, roper Magne Godtfred Hodne og ser utover sitt livsverk.

I hans strandsone er det ikke bare kyrne som koser seg. I mer enn 20 år har ivrige surfere kjørt over gårdsplassen hans for å jakte gode opplevelser i store bølger. På de travleste dagene teller han over 300 surfere og høysesongen starter nå som høstens lavtrykk pumper bølgeenergi fra Atlanterhavet inn mot land. På de kraftigste dagene slår vannspruten helt opp til kyrne.

Sturla Fagerhaug står opp med solen for å komme seg tidlig i vannet med surfebrettet.
Sturla Fagerhaug står opp med solen for å komme seg tidlig i vannet med surfebrettet.

– Det har vært en eksplosiv vekst. Spesielt de siste fire-fem årene har det skjedd mye og jeg forstår dem godt. Det er en fascinerende ting å kunne leke seg med havets krefter, sier Hodne som ikke er alene om å merke at populariteten for surfing i kaldt vann har fått seg et kraftig oppsving.

Surfecamp ble hjørnestensbedrift

Fra hele verden reiser surfere nå nordover på leting etter urørte bølger. Blant de norske strendene er det en liten bygd i Lofoten som har fått aller størst oppmerksomhet. I løpet av 2000-tallet har campingen på Unstad gått fra en årsomsetning på 120.000 kroner til å bli en hjørnesteinsbedrift med seks helårsansatte og 21 ansatte i sommermånedene.

Hos bonden Magne Godtfred Hodne er det ikke bare kyrne som trives. Mange surfere oppsøker bølgene ved eiendommen hans.
Hos bonden Magne Godtfred Hodne er det ikke bare kyrne som trives. Mange surfere oppsøker bølgene ved eiendommen hans. (Foto: Thomas Kleiven)

På Jæren har gårdbruker Hodne ennå til gode å oppleve en periode med nedgang i trafikken over gårdstunet. For å gi surferne en hyggeligere opplevelse har 48-åringen satt opp grillbu hvor surferne kan steke pølser, og han har selv prøvd seg i vannet ved flere anledninger.

– Jeg fikk sjokk over hvor brutalt det var å møte en slik bølge. Det føles som om innvollene dras i alle retninger og det ga et adrenalinkick mye større enn hva et strikkhopp gir.

Begynte i 2013

I den kritiske brytingssonen mellom hav og land jakter Sturla Fagerhaug på dagens største bølge. Selv om det bare er noen dager siden han kom hjem fra et ti ukers treningsopphold i Nicaragua, var han snar å bestille flybillett til Sør-Vestlandet da han så at høstens første ordentlige bølger var på vei mot norskekysten.

Sturla Fagerhaug er blant Norges beste surfere, men var tidligere en lovende stjerne i roadracing.
Sturla Fagerhaug er blant Norges beste surfere, men var tidligere en lovende stjerne i roadracing. (Foto: Thomas Kleiven)

I det myke morgenlyset reiser en vegg av vann seg bak ham. Fagerhaug leser bølgens bane og padler seg i posisjon. Han venter så lenge han tør før han i riktig øyeblikk kaster sitt solblekede hår forover i takt med kraftige padletak. Millisekunder før bølgen kollapser over ham tar bølgen tak i brettet og Fagerhaug skytes forover. Med et koordinert byks spretter han opp på føttene og lar brettet hente fart ned den bratte veggen av vann. Så svinger han brått opp igjen for å hente mer fart. Men denne gangen er han for sen og gis en våt og tung velkomst av bølgen som slår over ham med full kraft, og presser han ned mot steinene med ansiktet først.

– Denne bølgen har litt humørsvingninger. Noen ganger er den rask. Noen ganger er den perfekt, sier Fagerhaug som har byttet beite siden DN møtte ham forrige gang.

I 2009 var Fagerhaug nemlig en ettertraktet tenåring stående på rykende varm asfalt, midt mellom to lycrakledde damer, på en racerbane i Spania. Nå balanserer 25-åringen på Jærens største rullesteiner og prøver å samle krefter etter en seks timers lang kamp med havet. Den gang var han en lovende stjerne i roadracing, en idrett som omtales som motorsyklistenes Formel 1. Da det ble for dyrt å fortsette med motorsykkelsatsningen, var det et enkelt valg å hoppe av. Nå er hestekrefter byttet ut med glassfiberbrett og eksplosiv muskelkraft.

– De sa det skulle ta to år å lære seg å surfe, og jeg ble forbannet over at jeg ikke klarte det med én gang. Den irritasjonen drev meg videre og staheten gjorde at jeg bestemte meg for at dette skulle jeg klare, sier Fagerhaug.

Siden han prøvde surfing for første gang i 2013 har han gjort det så mye som mulig. Indonesia, Nicaragua, Sri-Lanka, Frankrike, Sør-Afrika og Irland er noen av landene han har dratt til for å bli bedre. Til nå i år har han surfet mer enn 150 dager, fordelt på over 500 timer i vannet.

– Det er vanskelig å sette fingeren på hva som er så unikt med surfing, men det handler mye om at forholdene aldri er like og at du ikke bare får bølgen. Du må ta den og selv gjøre noe med den.

EM i Norge i oktober

Noen kilometer lenger nord skytes åtte år gamle Jakob Stavheim mot land av en betydelig mindre bølge enn de Fagerhaug allerede har erobret.

– Jeg flyr, jeg flyr!

Gledesropene overdøver bølgeskvulp, latter og barnegråt fra resten av gruppen.

– Bøy knærne, roper Tore Kramer som har brukt store deler av sitt liv på å lete etter de største bølgene. Nå har han derimot rettet blikket mot bølger så små at han tidligere ikke trodde de var mulig å surfe på.

Terje Berge leier ut surfebrett ved Borestranden. Helst ser han at surferne holder seg der, og ikke «tar seg til rette» andre steder i området.
Terje Berge leier ut surfebrett ved Borestranden. Helst ser han at surferne holder seg der, og ikke «tar seg til rette» andre steder i området.

– Surfing er rekreasjon på linje med det å gå en tur i marka. Istedenfor å stå i en fotballbinge har jeg lyst å stå på stranden med ungene mine. Skal du bli god i surfing trenger du 10.000 timer i vannet, og da må du starte tidlig, sier Kramer som nå er president i Norsk surfeklubb.

Surfekurs for barn er et av hans nye sideprosjekter, men det meste av tiden går med til å planlegge tidenes første norske Europamesterskap, som avholdes på Borestranden i oktober.

– Nå som surfing er en sport og ikke bare en livsstil, kan slike konkurranser bidra til å vise hvem som egentlig er best slik at de midlene som finnes blir spredt til de som fortjener dem. I tillegg skaper konkurranser et samhold som ikke kan skapes på noen annen måte, sier Kramer. Han håper Norge vil kunne sende utøvere til Japan i 2020, når surfing for første gang er OL-gren.

– Det er bare 40 plasser til sammen, men med de rette ressursene tror jeg vi kan få folk til OL.

Flyttet hjem for å satse

Sturla Fagerhaug er en av de få som tør drømme om å bli sendt til Japan til tross for at han kommer fra et land uten særlig surfekultur, og selv begynte å surfe etter passerte 20 år. For å bli best mulig har han leid ut leiligheten og flyttet inn hos foreldrene. Enhver krone fra jobben som elektriker i farens firma går med til å skaffe seg flest mulig timer i vannet.

– Jeg flyr, jeg flyr, roper åtte år gamle Jakob Stavheim-Torheim og blir entusiastisk allerede første gang han prøver et brett under veiledning av Olav Rekve.
– Jeg flyr, jeg flyr, roper åtte år gamle Jakob Stavheim-Torheim og blir entusiastisk allerede første gang han prøver et brett under veiledning av Olav Rekve.

– Han har skjønt at hvis han skal bli god må han skaffe seg den rette kunnskapen. Han er flink til å se på detaljer og skjønner at fremgangen ikke kommer seilende inn fra siden av seg selv. Han har det rette hodet for å bli sinnssykt god. Det var bare flaks at han valgte surfing og jeg har aldri sett en lignende utvikling noen gang, sier Tore Kramer om Fagerhaug.

I motsetning til de fleste andre norske surfere ser Fagerhaug først og fremst på sin surfing som en sport. Han husker ikke sist gang han dro på surfetur og tenkte «Nå vil jeg dra ut og kose meg». For ham er hver time i vannet en treningsøkt hvor det skal terpes på detaljer.

– Jeg vil bli bedre enn alle jeg kjenner, og når jeg møter nye folk vil jeg bli bedre enn de også. Men jo bedre bølgene er, jo mer giret blir jeg og når det blir veldig gøy er det lett å glemme treningsplanen.

«Dette er våre bølger»

Ikke alle er fornøyde med strukturen som landslag og et europamesterskap fører med seg. På samme stranden som EM skal arrangeres i oktober leier Terje Berge ut brett og instruksjonstimer fra sin lastebil. På en god dag omsetter han for 10.000 kroner. Likevel ønsker han ikke automatisk et EM velkommen.

– Helst skulle det vært færre folk her og ikke flere. På kursene lærer jeg folk at alle kan surfe på Borestranden, men ikke på alle andre steder i området. Vi har brukt masse tid og stormer på å finne ut av hvor det er bra å surfe her, og da kan ikke folk bare komme å ta seg til rette. Dette er våre bølger. Jeg vil ha flere folk her på Bore, men ikke på andre steder, sier Berge.

Daniel Holand og Sturla Fagerhaug går ned til Borestranden for å surfe. Hver time i vannet er en treningsøkt, og nå skal det skal terpes på detaljer.
Daniel Holand og Sturla Fagerhaug går ned til Borestranden for å surfe. Hver time i vannet er en treningsøkt, og nå skal det skal terpes på detaljer. (Foto: Thomas Kleiven)

Solen er i ferd med å gå ned over Jæren og i nærheten av gården til Hodne gjør Fagerhaug seg klar for dagens siste økt i vannet. Selv om han allerede føler seg for gammel til å gjøre en profesjonell karriere ut av surfingen, er han opptatt av å presse seg selv til det ytterste for å se hvor god han kan bli. Nå gjør han seg klar for dagens åttende time i vannet. Et gryende neoprenutslett i nakke og skritt er det eneste som plager ham mens bølgene fortsetter å dundre inn fra vest.

– Norge hadde vært et deilig sted hvis bølgene hadde vært så gode som dette hele året, sier han.

DN har funnet frem til noen av høstens beste produkter:

Utvalgt: Bølgesurfing

Utvalgt: Løping

Utvalgt: Jakt

Utvalgt: Fjell(Vilkår)

Slik blir en kajakk til
Total tid på produksjonen er omkring seks minutter.
01:25
Publisert: