Det halvannen meter høye sivet, som skiller sandstranden og landet innenfor, bukker for vinden mens Rakfjord legger ut de lange linene på gressletten.

– Når du kan ta på deg våtdrakten hjemme før du setter deg i bilen, bare pumpe opp kiten og etterpå sette deg i bilen for å dusje hjemme så blir det ikke bedre, sier Preben Rakfjord.

Eiendomsmegleren ble hektet på kiting for fem år siden. Siden har prestasjonskurven bokstavelig talt beveget seg 7–8 meter i retning himmelen ute på sydspissen av Hvasser, ti minutter kjøring hjemmefra.

– Jeg har spilt fotball og håndball tidligere, men dette mener jeg er idrett på et annet nivå. Det krever litt planlegging og gjennomføringsevne for å drive med. Det appellerer til meg, sier Rakfjord.

Han pumper luft i kiten mens vinden står rett inn fra Skagerak. Forholdene denne våren har stort sett vært bedre egnet til grilling i fjæra enn full fart over fjorden. Nå gjør derimot et jevnt drag med en vindstyrke på 13 sekundmeter en etterlengtet perfekt dag for å fly lavt over fjorden.

– Den sørvestlige vindretningen er markant her ute. Den kommer rett inn og gjør stedet spesielt. Det er så tilgjengelig og vindsikkert. Og det er ikke mye folk her heller, sier Rakfjord.

Blaze Coles hopper over linene som går mellom selen og kiten til Preben Rakfjord. Det er stabile forhold for å dra på med triks som krever timing.
Blaze Coles hopper over linene som går mellom selen og kiten til Preben Rakfjord. Det er stabile forhold for å dra på med triks som krever timing. (Foto: Aleksander Nordahl)
Australske Blaze Coles har tatt flere gull i NM i wakesurfing, der en kabelbane sørger for fremdriften på et wakeboard. Triksingen der og surfing store deler av livet har lagt fundamentet for en leken kjørestil også under kiten.
Australske Blaze Coles har tatt flere gull i NM i wakesurfing, der en kabelbane sørger for fremdriften på et wakeboard. Triksingen der og surfing store deler av livet har lagt fundamentet for en leken kjørestil også under kiten. (Foto: Aleksander Nordahl)

Reddet av flaks

Det skummer ute i horisonten der landemerket Færder Fyr reiser seg utenfor Hvasser. Rakfjord har tidligere vært langturen rundt fyret, men anbefaler ingen å legge ut på turen uten en meget stabil vindmelding og mulighet for hjelp. Svømmeturen blir fort endeløs. Men dette er en av de dagene da havet sier fra om hvilke naturkrefter som kan settes i gang.

– Du kan se bølgene der ute. De er massive, sier Blaze Coles.

Den 33 år gamle småbarnsfaren, og kompisen til Rakfjord, ser stadig utover den folketomme bukten. Vinden gir bakoversveis på land der han og kompisen har trukket i våtdrakten. Han vet han ikke får et utall av disse dagene i løpet av året.

– De som bare ser på dette kan nok ikke forstå hvilke krefter som er sving. Å løfte personer på 80–90 kilo rett opp i luften krever mye krefter, sier Coles.

Han fester hjelmen. For noen år siden ble han slengt inn på stranden av kiten som hadde fått en «deathloop», en tilstand der kiten var fullstendig ute av kontroll og utstyret hadde viklet seg sammen. Det kunne endt stygt.

– Jeg ble dratt opp av vannet mens jeg forsøkte å frigjøre meg fra selen. Men kreftene kastet meg inn på stranden på hodet og skuldre og det var bare en meter fra steiner på begge sider. Det kunne vært hodet mitt som hadde gått rett i steinene. Det var bare flaks. Det er derfor jeg blir sett med hjelm hele tiden etter det. Det er ikke bare fordi min kone krever det. Men det er en god idé. Det er bra å se kul ut, men du kan ikke se kul ut om du er død, sier Coles.

Han fikk brettkontroll gjennom surfingen hjemme i Australia og treningen til tre NM-gull i wakesurfing, der en kabelbane gir fremdriften over hopp, rails og bokser i en sport der triksingen står helt sentralt. Da Rakfjord møtte Coles for første gang på denne stranden trodde de han hadde kitet i flere år, selv om han egentlig var fersk under kiten.

Flere karer er i ferd med å legge ut utstyret på den store gressbakken. Steinene utenfor stranden og de ofte friske vindforholdene gjør dette til de mer erfarne kiternes lekeplass. En brettseiler snuser på forholdene, men finner ut at kiten er dagens redskap. Kiterne har i stor grad tatt over rekrutteringen til vindsport på vann fra brettseilerne, noe som også skyldes at kiten kan utnytte mindre vind og at også mange jenter har kastet seg på bølgen. Rakfjord spøker med at brettseiling er blitt mer «gubbesport». Men det rekrutteres fortsatt også yngre adrenalinsugne folk til den klassiske vindsporten. Det smeller i vannet utenfor der to yngre karer på brett med mast og seil tester «C-momenter». Det trengs tid før de sitter.

Det ville maritime landskapet helt sør på Hvasser er de mer erfarne kiternes lekeplass. 150 meter fra parkeringen kan utstyret rigges.
Det ville maritime landskapet helt sør på Hvasser er de mer erfarne kiternes lekeplass. 150 meter fra parkeringen kan utstyret rigges. (Foto: Aleksander Nordahl)
Blaze Coles hjelper Rakfjord med å få opp kiten på gressletten før utstyret tas med ut i vannet.
Blaze Coles hjelper Rakfjord med å få opp kiten på gressletten før utstyret tas med ut i vannet. (Foto: Aleksander Nordahl)

Tre hovedkrefter

Brettet skyter fart ut fra stranden i det Coles med en bevegelse i albuleddet styrer kiten i riktig posisjon. De er når de tre hovedkreftene vekt, spenninger i linene og aerodynamikk virker riktig mellom utøver og kite at 33-åringen akselererer fremover. Brettet skjærer gjennom vannskorpen på vei mot odden vel en kilometer lenger ute. Færder Fyr langt der ute er neste stopp før Skagerak virkelig åpner seg opp. Coles gjør noen lekne vendinger før de første triksene rundt egen akse blir satt i lav flyvefart over vannet.

– Du kjenner det i korsryggen tidlig i sesongen og du kjenner det i magemusklene. Du bruker kjernemuskulaturen mye når du kiter, fordi du spenner deg og balanserer. Og hopper du mye så slites knærne fort, sier Rakfjord.

Hårføneren til naturkreftene holder jevnt trykk og det er dagen for å dra på. 25-åringen henter frem en tre kvadratmeter større kite. Ute på havet igjen blir Rakfjord dratt til værs av vinden som samler seg opp i «Tolveren», i det han setter den opp i posisjon for «take off». Han drar i «baren» og kliner til som han selv kaller det. Han tar av i en bue 6–7 meter i været, gjør en kontrollert grep i brettet bak kroppen og lander stilmessig stødig etter fem sekunders luftferd.

– Når du går inn for et hopp vet du aldri helt hva du får eller om du kommer seks eller åtte meter opp i været. Det suget der er kult. Du har en jevn adrenalinkurve gjennom en hel økt, sier Rakfjord.

Utenfor Hvasser er landemerket Færder Fyr siste stopp før Skagerak åpner seg opp mot Danmark sørover. Rakfjord har kitet rundt fyret, men anbefaler følgebåt og meget stabil værmelding.
Utenfor Hvasser er landemerket Færder Fyr siste stopp før Skagerak åpner seg opp mot Danmark sørover. Rakfjord har kitet rundt fyret, men anbefaler følgebåt og meget stabil værmelding. (Foto: Aleksander Nordahl)

Global suksess

Det var først helt på slutten av 90-tallet at den kommersielle produksjon av kiteutstyr startet opp. Men deretter tok det ikke lang tid før dette vokste frem som sport med globalt nedslagsfelt. I 2012 beregnet Isaf, det internasjonale seilforbundet, at det var 1,5 millioner kitere i verden. En markedsanalyse har beregnet at det globale markedet for salg av kiteutstyr kan nå en verdi på over 2,1 milliarder amerikanske dollar innen tre år. Og antall utøvere verden over fra Australia i sør til Norge i nord øker stadig også på grunn av at utstyret er blitt stadig bedre og sikrere å bruke. Det har også gjort at grensene for hva som er mulig er tøyd på mange forskjellige måter.

I 2017 ble Alex Caizergues den raskeste kitesurferen i verden da han oppnådde en fart på 107,36 kilometer i timen. Det er dokumentert hopp 28,6 meter til værs og andre har dratt ut på store ekspedisjoner. Louis Tapper gjennomførte den hittil lengste kjente reisen med kite da han gjorde unna 2000 kilometer over 24 dager langs kysten av Brasil, uten noe støtteapparat.

– På 80-tallet kunne man bare surfe en vei så da måtte kitere alliere seg med en kompis som hentet dem med bil et sted lenger ned langs kysten. Nå er utstyret blitt utrolig sikkert og det skjer veldig få ulykker, sier Rakfjord som selv også er instruktør og lærer opp andre til å håndtere vindkreftene.

– De største feilen som skjer er de som ikke drar på kurs, kjøper eget utstyr og bare forsøker selv på stranden. Trikset er å skynde seg langsomt. Det å få god kontroll på kiten er det viktigste først. Dersom man får en uke med fin vind så kan folk lære seg kiting på en uke. Det er litt som å sykle, bare at det tar lengre tid. Plutselig bare kan du det og da sitter det egentlig, sier Rakfjord.

Blaze Coles har fått fri fra familielivet for ettermiddagen. For han er kiting den perfekte kombinasjonen av sporter som tar opp i seg elementer både fra surfing og wakeboarding.
Blaze Coles har fått fri fra familielivet for ettermiddagen. For han er kiting den perfekte kombinasjonen av sporter som tar opp i seg elementer både fra surfing og wakeboarding. (Foto: Aleksander Nordahl)
Preben Rakfjord startet med kiting for fem år siden. Nå er han også instruktør og lærer andre hvordan de skal håndtere naturkreftene.
Preben Rakfjord startet med kiting for fem år siden. Nå er han også instruktør og lærer andre hvordan de skal håndtere naturkreftene. (Foto: Aleksander Nordahl)
Det finnes ulike bindingsløsninger, men flere går for varianten der skoene er skrudd fast i brettet.
Det finnes ulike bindingsløsninger, men flere går for varianten der skoene er skrudd fast i brettet. (Foto: Aleksander Nordahl)

Aldri utlært

De etterlengtede vindforholdene utenfor de nakne svabergene langs Vestfoldkysten har spredt seg i miljøet. Flere fargerike seil leker fortsatt i vinden under skydekket i det Rakfjord og Coles kontrollert sklir opp på sanden i vannkanten. Ettermiddag er blitt til kveld.

– Det er utrolig bra i dag. Vinden er også stabil og jeg er faktisk på gråten for at jeg ikke skal ut igjen, sier Coles med et smil og tar en kikk utover havet igjen.

– Søker du progresjonen og utfordringene, så er det en utrolig morsom sport. Du blir aldri ferdig utlært, sier Rakfjord.(Vilkår)