Første gangen føltes det som et selvmordsforsøk.

Snøen pisket mot ansiktet til Danielle Travers der hun sto blant tangklynger og fjæresteiner innerst i Øksfjorden. Bilturen hadde vært skummel nok i seg selv, og nå fikk hun altså beskjed om å sette seg i en kajakk.

Skulle hun virkelig padle over her med skiene som bagasje?

Skiturisme

Noen uker tidligere hadde Danielle Travers følt seg eventyrlysten. Hjemme i New York hadde vinteren vært sur. 34-åringen var klar for en siste spektakulær skiopplevelse før sesongen smeltet bort. At ferden skulle ende opp i en kajakk under den arktiske himmelen hadde hun ikke sett for seg. Men da hun kom over et bilde på Instagram hvor toppturski ble festet til kajakken, og skiturister padlet gjennom storm og vann bare for å nå frem til starten av skikjøringen, ble hun mildt sagt begeistret.

Blant klynger av tang og store fjæresteiner tar amerikanske Danielle Travers på seg tørrdrakten. Snart starter skituren med en kajakktur.
Blant klynger av tang og store fjæresteiner tar amerikanske Danielle Travers på seg tørrdrakten. Snart starter skituren med en kajakktur. (Foto: Thomas T. Kleiven)

«Dette er for dedikerte skikjørere», tenkte hun og bestemte seg for å fly over Atlanterhavet. Amerikaneren er langt fra alene om å reise nordover på jakt etter god skikjøring når vinteren er på hell. April og mai er høysesong for skikjøring i Nord-Norge.

– Vi har ikke konkrete tall, men inntrykket hos aktørene i bransjen er at det er en klar økning i både antall nordmenn og turister som kommer til Norge for å gå topptur. Topptursesongen ser ut til å begynne tidligere enn før og skaper en fantastisk mulighet for verdiskaping, sier Haaken Christensen – fagspesialist for naturbasert reiseliv i Innovasjon Norge.

– Vi ser eksempler på tilpasninger av produkter innen opplevelsesturismen. Skreddersøm blir viktig og det er morsomt å se at det foregår nyvinning hvor små nisjer blir mer og mer vanlig. Bedrifter er oppfinnsomme og hele tiden på utkikk etter å skille seg ut, sier Christensen.

Ikke Brooklyn

På Øksenfjorden tar Danielle Travers sine første padletak. Kroppen er i helspenn og jobben i reklamebransjen hjemme i New York er helt glemt. Skiklærne er pakket ned i vanntette poser og skiskoene holder seg forhåpentlig tørre under kajakkens ene oppbevaringsluke.

Danielle Travers fører kajakken ut på Øksfjorden. I bakgrunnen kommer Tore Karlstrøm, Fred Buttard og Christoph Duckart.
Danielle Travers fører kajakken ut på Øksfjorden. I bakgrunnen kommer Tore Karlstrøm, Fred Buttard og Christoph Duckart. (Foto: Thomas T. Kleiven)

I det hun glir ut over dypet sprer nervøsiteten seg under tørrdrakten. Hennes kajakkerfaring er svært begrenset, og nå skal hun altså padle alene gjennom snøværet. Hjemme kan hun padle i nærheten av leiligheten ved Brooklyn Bridge, men elvevannet er motbydelig – dette er noe ganske annet.

Selv om kalenderen viser mai er Finnmark nyduppet i puddersnø. Christoph Duckart, Fred Buttard, Danielle Travers, Erik Wallgren og Tore Karlstrøm gjør seg klar til å padle over Øksfjorden. Urørte toppturfjell venter på andre siden.
Selv om kalenderen viser mai er Finnmark nyduppet i puddersnø. Christoph Duckart, Fred Buttard, Danielle Travers, Erik Wallgren og Tore Karlstrøm gjør seg klar til å padle over Øksfjorden. Urørte toppturfjell venter på andre siden. (Foto: Thomas T. Kleiven)

Like foran padler mannen som for noen uker siden publiserte instagrambildet av de dedikerte skikjørerne. Fred Buttard (43) er hjernen bak konseptet hvor turister betaler 2500 euro for en uke med kombinasjonen ski og kajakk i Finnmark. Utgangspunktet for aktiviteten fant franskmannen i sin egen utforskertrang.

Setter pris på slit

– Jeg gjør det motsatte av hva du lærer å businesskolen: Jeg sjekker ikke hva markedet vil ha, men gjør det jeg selv har lyst til, og prøver så å få folk med på det. For meg handler dette om å bruke den nordnorske naturen på en helhetlig måte. Det gir oss synlighet i markedet, men jeg tror vi hadde tjent mer penger hvis vi ikke hadde tilbudt kajakk. Det er ikke gratis å frakte disse båtene 4000 kilometer med tilhenger, sier Buttard som falt pladask for Vest-Finnmarks utilgjengelighet da han besøkte fjellområdet for første gang i 2008. Siden har guiden tatt gjester med seg nordover hver eneste vår.

Fjellet Joahkonjárga ligger foran skituppene på kajakkene som krysser fjorden. Det 904 meter høye fjellet skal bestiges på dagens skitur.
Fjellet Joahkonjárga ligger foran skituppene på kajakkene som krysser fjorden. Det 904 meter høye fjellet skal bestiges på dagens skitur. (Foto: Thomas T. Kleiven)

– Når du ser på naturen i Nord-Norge er det opplagt at du skal bruke kajakk for å oppdage nye fjell. Vi kunne selvsagt brukt motorbåt, men stillheten, det rolige tempoet og nytelsen det gir å ha tenkt annerledes om noe gjør at det gir mening å bruke kajakk, sier Buttard.

Franskmannen er overrasket over hvor stor pris kundene setter på å slite litt ekstra hvis de kan sitte igjen med en unik opplevelse. Med kajakk som transportmiddel går det gjerne fire timer ekstra til skifting, bæring og padling.

– Det krever mye å få dette til, men en topptur er jo krevende i seg selv. Folk som ønsker minst mulig styr kan dra steder hvor et helikopter frakter dem til topps, men disse gjestene ønsker ikke det. De velger topptur fordi de liker prosessen. De liker å være noe mer enn en gjest, sier Buttard.

Oppmyket

Ute på fjorden har Danielle Travers Lopphavet og Øksfjordjøkulen i ryggen mens bølgene skvulper over kajakken. Foran seg ser hun fjellet Joahkonjárga, som er dagens turmål. Da hun først kom til Finnmark, tvilte hun på at kroppen hennes var i stand til å tåle en hel uke med ski og kajakk. Likevel har hun endt opp med å utvide oppholdet. På dag 13 skal hun nå oppleve sin siste skitur. Nervøsiteten som bredte seg i kroppen på den første overfarten har endret karakter. Nå har hun funnet rytmen og trives i kajakkens ensomhet.

– Alt er så rent her. Selv om jeg bedriver en utmattende aktivitet får jeg masse energi. Naturen gir så mye kraft, sier Travers.

Ifølge Innovasjon Norge er det innenfor opplevelsesturismen såkalt myke aktiviteter som vil vokse raskest de neste årene. Altså aktiviteter som ikke oppleves som ekstreme, men har i seg et læringselement hvor turisten gjerne tar med seg en uventet opplevelse hjem.

Fred Buttard (fra venstre), Tore Karlstrøm, Christoph Duckart, Danielle Travers og Erik Wallgren har startet skituren fra havkanten og opp til fjelltoppen.
Fred Buttard (fra venstre), Tore Karlstrøm, Christoph Duckart, Danielle Travers og Erik Wallgren har startet skituren fra havkanten og opp til fjelltoppen. (Foto: Thomas T. Kleiven)

– Klarer man å gi turisten en slik erfaring har man oppnådd det som ligger midt i smørøyet for denne typen turisme, sier Haaken Christensen som ser at reiselivsbedrifter i stadig større grad tilpasser produktene sine til markedet for myke opplevelser.

Travle eventyr

Også det norske selskapet Norwegian Adventure Company har satset stort på toppturturisme. Hovedsatsingen er toppturseilaset Arctic Haute Route, hvor gjestene fraktes i et gammelt hurtigruteskip mellom Svolvær og Tromsø for å stå på ski i Lofoten, Andørja, Senja og Kvaløya. Underveis tilpasses toppturer ut fra gjestenes ferdighetsnivå.

– Kjernen i produktet er og blir spektakulær natur, unik skikjøring fra fjell til fjærestein og sertifiserte guider, men vi må hele tiden videreutvikle oss. Det forventes at vi tilrettelegger for tilleggsaktiviteter som fiske, kajakk, ribsafari og ulike kurs, samt at vi utvikler opplevelsene om bord. Gjestene ønsker seg en helhetlig opplevelse og er mer bevisste på hva produktet skal inneholde, sier Nina Kristine Madsen-Geelmuyden som er daglig leder i Norwegian Adventure Company. Da selskapet begynte med tilrettelagte toppturer for 15 år siden var storskala toppturturisme i Nord-Norge en fjern fremtidsdrøm. I år tar de imot cirka 300 gjester fortelt over 1100 gjestedøgn, og neste år planlegges det 2000 gjestedøgn fordelt på 16 seilaser gjennom året.

Etter å ha gått opp fjellet Joahkonjárga på feller kjører Danielle Travers svinger i puddersnø hele veien ned til fjæresteinene, hvor kajakkene venter.
Etter å ha gått opp fjellet Joahkonjárga på feller kjører Danielle Travers svinger i puddersnø hele veien ned til fjæresteinene, hvor kajakkene venter. (Foto: Thomas T. Kleiven)

– Våre gjester kan nå betegnes som «active explorers» og «progressive maximzers». De har kun noen få langhelger tilgjengelig for tur og ønsker da å oppleve mest mulig. De reiser langt og ønsker et nøkkelferdig konsept, sier Madsen-Geelmuyden.

Ski uten sol

På toppen av Joahkonjárga kikker skituristene ned i en lang renneformasjon som ender ved kajakkene nede i fjæresteinene. Den lokale melkebonden Tore Karlstrøm er blitt med som kjentmann og står nå ytterst på kanten, 900 høydemeter over fjorden.

– Vi kaller denne for midnattsrenna. Er det oppholdsvær kan du kjøre ned her midt på natten under solstrålene, sier Karlstrøm som nå myser mot snøværet. Litt lenger bort kommer Danille Travers gående de siste meterne til toppen.

– Det føles bedre nå enn forrige gang. Da var jeg redd for at det var for bratt, sier hun og tar fellene av skiene. Etter alt strevet med å komme seg til topps skal hun nyte nedturen.

– De første svingene er de beste og føles ekstra gode når jeg har jobbet så hardt for å stå akkurat her. Hvis det ikke er for bratt er de svingene ikke bare deilige, de er mentalt frigjørende.(Vilkår)