Store politiske spørsmål lurer i bakgrunnen når StatoilHydro lover vekst på norsk sokkel. Og uansett hva utfordringen er, hjelper ikke oljeutslippet fra Statfjord A i desember, innrømmer sjefen for norsk sokkel Tore Torvund.

Les også:Tidenes nest største oljeutslipp

For at StatoilHydro skal levere veksten de lover på norsk sokkel i årene fremover, må selskapet finne mer olje. Men det må trolig også få utdelt nye lisenser i stil med den dominansen selskapet har på sokkelen i dag. Uten at det ligger som en forutsetning i StatoilHydros eksisterende estimater, vil det også hjelpe godt på lengre sikt om det åpnes opp for leting i områder som ikke er åpne.

Vanskeligere å få lete i sårbare områder
Utslippet fra Statfjord A i desember frarøvet StatoilHydro et godt argument for leting i sårbare områder. Det samme gjør trolig en stadig mer omfattende klimadebatt.

I løpet av samme uken i desember satte klimaforhandlingene på Bali agenda internasjonalt og nordmenn var vitne til det mest omfattende utslippet på norsk sokkel siden 1973. Hendelsene førte til at to statsråder samme uken uttalte at regjeringens syn på oljeleting i de sårbare områdene langs norskekysten måtte revurderes. Det gikk ikke upåaktet hen i StatoilHydro.

- Den ulykken var uheldig, sier sjef for StatoilHydros virksomhet på norsk sokkel, Tore Torvund megetsigende.

Han vil ikke utdype hvilke konsekvenser han mener ulykken har for videre utvidelse av leteområdene i Norge.

- Jeg ser at en slik hendelse kan være uheldig, og derfor gjør vi også mye nå for å unngå at det skjer igjen, sier han.

- Hva har dere gjort så langt?

- Vi har gjort en del med operasjonene, for eksempel er det fysisk oversyn over lastingen og vi laster bare på dagtid. Men vi har foreløpig ikke fått rapporten om årsakene til ulykken, og vi avventer den før vi sier noe mer, sier han.

- Har dere byttet ut noen slanger?

- Jeg tror vi skal avvente rapporten til jeg går i detalj, sier han.

Trenger god historikk
StatoilHydro har brukt erf#229en og den gode ulykkesstatistikken aktivt for å bli tildelt vanskelige lisenser. Veksten i selskapet er avhengig av nye områder, selv om dagens dominans på norsk sokkel har vært et tema for mange kritikere av fusjonen. På spørsmål på StatoilHydros kapitalmarkedsdag om tildeling av lisener, sa Helge Lund at han forventer at selskapet blir behandlet som et hvilket som helst annet selskap av norske myndigheter fremover.

- Jeg forventer ikke å bli verken prioritert eller nedprioritert, sa Lund.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.