Samtidig har Kina nesten doblet våpeneksporten, men ligger fortsatt milevis bak USA.

– USA har en uttalt ambisjon om å øke sin eksport, sier Aude Fleurant ved fredsforskningsinstituttet i forbindelse med lanseringen av SIPRI-rapporten mandag.

Mens regionale spenninger og konflikter tiltar i styrke i flere deler av verden, eksporterer USA våpen til 96 land.

Saudi-Arabia er det landet USA selger flest våpen til, noe som i årevis er blitt kritisert av menneskerettighetsgrupper og andre organisasjoner.

Alliansebygging

Men det er helt andre hensyn enn menneskerettigheter som former USAs våpeneksport, påpeker Fleurant.

– Jeg sier ikke at USA ikke bryr seg om menneskerettigheter, men eksporten avgjøres av helt andre årsaker. Hovedvekten legges snarere på å alliansebygging, regional maktbalanse og militært nærvær, sier Fleurant, som er direktør for SIPRIs våpenprogram.

Amerikanske våpen har i årevis blitt spredt over hele verden.

Arabiske våpenfabrikker

I krigen i Jemen bruker en militærallianse ledet av Saudi-Arabia avanserte våpen fra USA og Europa, ifølge Pieter Wezeman i SIPRI.

Krigen har kostet flere tusen sivile mennesker livet siden Saudi-Arabia på vegne av regjeringen startet en massiv luftkrig mot lokale Houthi-opprørere i fjor vår.

Både Saudi-Arabia og De forente arabiske emirater ønsker nå å bygge egne våpenfabrikker og inngå lisensavtaler for å starte egen produksjon av våpen, opplyser Fleurant.

Kina satser

Kina har økt sin eksport med 88 prosent, men har langt igjen for å nå USAs nivå.

– Kina er fortsatt ikke klar til å selge avanserte våpen som USA tilbyr på et internasjonalt nivå, sier Fleurant.

Hun tilføyer at det er svært vanskelig for SIPRI å få innblikk i hvor mye penger Kina tjener på sin våpenhandel. Forskerne har heller ikke klart å finne ut hva det koster å produsere våpen i Kina.

– Kina har samme strategi som USA, de bruker militær eksport for å knytte bånd til land der de har interesser, forklarer hun.

Les også:
Flere arbeidsledige i oljesektoren blir syke

Asia i dag: Skal gjenreise tilliten til Kinas aksjemarked (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Se DN Tv: Sentralbanken har ikke så mye mer igjen å gi
- Sentralbanken har ikke så mye mer igjen å gi
Sjefanalytiker Erik Bruce i Nordea Markets kommenterer sentralbanksjefens tale.
03:26
Publisert: