Den samlede innkjøpssjefindeksen for eurosonen, som måler aktivitetsendringer i næringslivet, steg marginalt i november, viser foreløpige tall som ble presentert torsdag.

Bratt fall
For tjenestesektoren falt imidlertid aktiviteten til det laveste nivået på 40 måneder i november.

- Eurosonen fortsetter den bratte nedturen ettersom tjenestesektoren opplever den verste måneden siden midten av 2009, skriver Markit, som utarbeider indeksene, i en oppdatering torsdag.

  • PMI-indeksen for tjenestesektoren falt til 45,7 fra 46,0 måneden før, mens det var ventet en uendret indeks, ifølge estimater innhentet av Bloomberg News. En indeks under 50 viser at det er avtagende aktivitet.
  • For produksjonsbedriftene steg indeksen til 46,2 fra 45,4 måneden før, mens det var ventet en litt mer moderat oppgang til 45,6.
  • Samlet steg PMI-indeksen til 45,8 fra 45,7 måneden før.

Til tross for den marginale oppgangen i november, peker indeksene som så langt er kommet inn i fjerde kvartal i retning av et omslag for næringslivet.

- Så langt peker PMI-dataene i fjerde kvartal mot den sterkeste nedgangen i aktiviteten siden andre kvartal 2009, skriver Markit i en pressemelding.

Den historiske PMI-statistikken fra Europa har svært god korrelasjon med den faktiske utviklingen i landenes brutto nasjonalprodukt. Økonomer peker ofte på at PMI-indeksene fanger opp omslagene i den økonomiske utviklingen.

Følges nøye
Forventningsundersøkelser blant innkjøpssjefer, de såkalte PMI-indeksene, blir fulgt svært nøye i finansmarkedene verden over.

Grunnen er enkel; de gir omfattende informasjon om hvordan aktiviteten i industrien har utviklet seg den siste måneden. Og de har vist seg å gi presis og pålitelig informasjon om utviklingen lenge før andre statistikker fanger opp endringer.

- Økonomien i eurosonen fortsatte svekkelsen i et alarmerende tempo i november og forsterker dermed den bratteste nedturen siden midten av 2009, sier sjeføkonom Chris Williamson i meldingen fra Markit.

I tredje kvartal gikk eurosonen inn i en ny resesjon, men nedturen i kvartalet var på moderate 0,1 prosent. Ifølge Williamson kan nedturen i fjerde kvartal bli på 0,5 prosent.

- Selv om det er betryggende å se tegn til stabilisering i noen av indikatorene, er det samlede tempoet i nedgangen alvorlig og den har nå spredd seg til å inkludere Tyskland. Det antyder at situasjonen kan forverres ytterligere i de kommende månedene.

Les også:

Nå snur det: - Naivt å tro at vi ikke blir rammet

- Jeg tror 2013 kan bli et veldig dramatisk år i Europa

Eurosonen inn i ny resesjon (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.