- Han må være dum eller uvitende, tordner Kaupthings styreformann.

Usikkerheten rundt det islandske banksystemet er større enn noensinne. Onsdag lå risikoen ved å låne ut penger til den islandske storbanken Kaupthing på sitt høyeste nivå siden kredittkrisens utbrudd ifjor sommer.

En såkalt Credit Deafault Swap (CDS) i Kaupthing, som brukes for å forsikre seg mot at banken misligholder gjelden sin, steg til 620 basispunkter (6,2 prosent) onsdag, 20 punkter over den forrige toppnoteringen fra desember ifjor.

- Sannsynligheten for at Kaupthing går konkurs på ett eller annet tidspunkt i nær fremtid er høyere enn noensinne, sier sjefanalytiker David Karsbøl i danske Saxo Bank til Børsen.dk.

Skyhøye innlånskostnader
Ifølge nettavisen har islandske banker langt større utlån enn innlån, og har derfor blitt tvunget til å utstede obligasjoner for å finansiere en voldsom ge#229.

- Kaupthings finansieringskostnader kommer til å stige, og de har allerede steget mye. De fisker etter kapital i form av innskudd i alle mulige land i Europa og i USA, hvor de lover gode renter til alle som har hjerte til å proppe penger i banken, sier Karsbøl.

Han tror Kaupthing i den nærmeste fremtid vil bli tvunget til å kompensere for usikkerheten gjennom å betale høye renter.

- Hvis du skal lånne penger til dem, og samtidig foriskre deg mot en konkurs, kommer Kaupthing til å betale skjorta for det, og det er akkurat det CDS-markedet forteller, sier Karsbøl til Børsen.dk.

Ser ikke konkurs-risiko
- Analytikeren må være dum eller helt uvitende om islandske banker, sier styreformann Sigurdur Einarsson i Kaupthing til Børsen.dk.

Han viser til at banken har en likviditet på over 13 milliarder euro, og et refinansieringsbehov på litt mer enn tre milliarder euro i år.

- Jeg kan ikke se hvordan det overhodet skal la seg gjøre at vi går konkurs, sier Einarsson til nettavisen.

Ifølge styreformannen har banken en solvensgrad på 9,6 prosent, mens nettooverskuddet var på rundt en milliard euro i 2007.

Han innrømmer at banken har tatt større risiko enn andre har gjort.

- Men det har ikke skjedd i en slik grad at det rettferdiggjør denne typen dommedagsprofetier, sier Einarsson.