Kredittanalytiker Pål Ringholm i First Securities mener det er to viktige historier i kredittmarkedet akkurat nå.

Den ene er at det kommer til å bli mer blod. Den andre er at man kanskje aldri har blitt bedre betalt for relativt liten risiko.

- Det har allerede vært veldig mye blod, men det kommer til å komme enda mer. Den globale økonomien er i fritt fall og den internasjonale bankkrisen er ikke over, åpnet Ringholm sitt foredrag med på årets energiseminar arrangert av First Securities.

Åtte prosent avkastning
For de som vil tjene penger er imidlertid mulighetene mange – og store.

- Man har ikke blitt bedre betalt for risiko siden 1932. Nivåene man blir betalt for å sette pengene i obligasjoner med ”investment grade” er veldig attraktive, sier analytikeren.

Mange norske, solide, industriselskaper faller inn under denne kategorien.

- Det er mulig å få åtte prosent avkastning på moderat risiko som for eksempel et obligasjonslån i Yara, sier han.

- Vi ser nå veldig gode kjøpsmuligheter i investeringsmarkedet, også i Norge.

Sjefstrateg Peter Hermanrud i First Securities kommenterte det norske aksjemarkedet tidligere i dag: - Markedet vil stige 100 %

Handle nå
Men man må imidlertid være rask. Ni måneder før krisen var over på 1930-tallet, falt risikopremiene med tre prosent.

En kredittkrise varer historisk sett i fem til seks år fra begynnelse til slutt, fem år hvis man tar vekk Japan fra bildet. Til sammenligning varer en tilsvarende krise i aksjemarkedet ”bare” i tre år.

Og markedet har allerede begynt å ta seg opp, skal vi tro Ringholm. For selv om risikopåslagene i pengemarkedet fortsatt er 50 basispunkter over et normalt nivå, har pengene nå endelig begynt å flyte litt lettere igjen fra bankene.

-“Cash is king, but we won't let him out of the kingdom”, var bankenes mantra inntil nylig. Nå har noe skjedd, og det kommer cash fra bankene igjen, sier analytikeren.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.