Det har vært en humpete vei å gå for Oslo Børs det siste året. Det startet med et brak i januar med formidabel oppgang, før det korrigerte litt ned før kjemperallyet fra april til juni, før ny korreksjon ned og så opp igjen (se graf i bunnen av saken).

Børsen nådde nytt toppnivå i 2009 i slutten av oktober, der den akkurat ikke greide å nå 350 poeng.

Da begynte det imidlertid å falle igjen, og børsen har kommet ned igjen nesten 20 poeng siden årstoppen.

Klassisk korreksjon
- Nå er vi inne i noe som ligner på en klassisk korreksjon. Selv i gode markeder får man perioder der det går svakere, og spørsmålet nå er om dette er over eller ikke, sier aksjestrateg Peter Hermanrud i First Securities til DN.no.

- Med den uroen vi har hatt i det siste tror jeg det er sannsynlig med én runde til ned, og så er vi ferdige med det, hvis man skal dømme hvordan slike korreksjoner har utspilt seg tidligere. Jeg tipper vi får en uke til med grums, legger han til.

Han peker på at korreksjonen begynte med at markedet var ganske strukket i forhold til inntjening.

- Kursene kan ikke løpe helt fra hva selskapene tjener, og når kursene har kommet opp i litt over 12 ganger inntjeningen, er det typisk at vi har fått korreksjoner. Når det først har korrigert, som det har gjort nå, setter usikkerheten inn, og da er det lett for at det faller mer på litt dårlige nyheter enn det gjorde for et par uker siden. Folk er litt nervøse fortsatt, sier han.

Veldig sterk
Den norske kronen har også vært svært viktig for hvordan Oslo Børs har utviklet seg. Han tror kronekursen nå ligger "der den hører hjemme".

- I en periode der kronen var veldig sterk så vi at norske aksjer løp fra sammenlignbare aksjer i utlandet, og at det var populært å kjøpe norske aksjer fordi man trodde at kronen skulle styrke seg. Nå er den nyheten litt ute, med rentehoppet som alle ventet på som kom, og da gikk piffen litt ut av kronecaset også og da får man også en liten korreksjon, sier han.

Se opp for nyttårsraketter
Men så skal det opp, tror aksjeeksperten:

- Jeg tror at det skal opp igjen til 380 poeng i slutten av januar etter et godt januarrally. Da vil det klassiske skje, at folk vil ha aksjer rundt nyttår etter et godt år. Da får man et rush for å komme inn i markedene, og det tror jeg er veldig sannsynlig skjer i år, spår han.

Peter Hermanruds toppvalg blant aksjene på Oslo Børs er cruiserederiet Royal Caribbean Cruises RCL og telekomkonsernet Telenor TEL.

Les også: Spår mer trøbbel på børs