Milliardær og investor Øystein Stray Spetalen (47) har lenge fundert over hva som gikk galt da finanskrisen slo inn for fullt høsten 2008.

Spetalen har kommet frem til at hele det kapitalistiske systemet i Vesten er i ferd med å bli ødelagt, som et resultat av at de som har gjort feilinvesteringer, slipper å ta regningen, skriver Dagens Næringsliv.

- Det aller verste er kanskje de redningspakkene vi ser nå i 2010. Disse bare forverrer situasjonen. Hvor lenge kan vi opprettholde et samfunnssystem hvor 0,01 prosent av befolkningen stikker av med hele gevinsten? Og hvorfor skal man gi redningspakker for å opprettholde dette systemet? Jeg skjønner ikke noe av dette, sier Spetalen til DN.

Slakter politikere
Han mener det er helt uholdbart at den bittelille eliten som han selv er en del av tar mesteparten av gevinsten.

– Vi kan ikke videreføre dette systemet. Den yrkesaktive befolkningen kan ikke, må ikke og skal ikke ta regningen for den eliten som har gjort feil.

På spørsmål fra DN om hvorfor ikke politikere ikke sier det samme som ham, svarer Spetalen:

- Fordi de har surret seg inn i dette børsspillet. Politikere i hele Vesten har surret seg inn i enten oljefond, aksjeinvesteringer, eller obligasjonslån, som enten utstedere eller eiere. I stedet for å gjennomføre de grunnleggende oppgavene for befolkningen, er de ufrivillig blitt ofre for det finansielle spillet hvor de er avhengige av hvor børsene skal gå.

Årsaken til finanskrisen
Spetalen er bekymret for at velferden kommer til å bli nedbygd i Europa. Han mener eliten velger feil medisin for å prøve å komme seg ut av krisen og beskylder den for å beskytte seg selv i stedet for å være opptatt av vanlige folk.

- I dag sitter dette konglomeratet av EU, IMF og politikere rundt omkring i et sammensurium med bankvesenet og det finansielle systemet i Europa og beskytter hverandre på bekostning av den yrkesaktive befolkningens skattetrykk. Dette igjen fører til nye spekulative bobler. Velferden kommer til å bli nedbygd og nedbygd og nedbygd i land etter land etter land, sier Spetalen til DN.

- Pengene går ikke dit de skal
Spetalen er kritisk til at finanssektoren er blitt så stor i flere vestlige land. Han er også kritisk til pengeflytterne som sitter i meglerhus, investeringsbanker og banker.

- De tar asymmetrisk risiko for å oppnå bonus på 20 prosent. Det gjør at pengene ikke går dit de skal - til sunne investeringer i gode industriprosjekter. De går til spekulative kortsiktige ting som gjør at bonusene betales ut. Jeg vil bare understreke at dette ikke gjelder norske banker, men europeiske og amerikanske. Og så - når de går ned, etter at de har tatt ut hundretall av milliarder i bonuser - skal skattebetalerne redde dem fra feilinvesteringer og trygge jobbene deres! Dette er undergangen for kapitalismen, sier han.

Nei til EU
Spetalens råd til statsminister Jens Stoltenberg er klart.

- Det eneste han kan gjøre, er å oppholde seg minst mulig i EU og tenke mest mulig på nordmenn og hvordan vi skal få det best mulig. Det er det viktigste – hvordan vi kan redde oss best mulig de neste ti årene og hvordan vi kan utnytte våre ressurser og vår fordel på verdensmarkedene best mulig. Hellas, Spania og Italia har gitt fra seg makten over pengene. Tenk hvis vi hadde gitt fra oss sentralbanken vår hvor vi kan sitte og finstyre dette her. Det er helt forferdelig for et rikt land som Norge å komme inn i EU. Heldigvis, og jeg sier heldigvis, er vi ikke med i EU. Og heldigvis kommer vi aldri med der noen gang, slår investoren fast overfor Dagens Næringsliv.

Les hele intervjuet med Øystein Stray Spetalen i dagens utgave av Dagens Næringsliv.

Er du enig med Spetalen, eller er han på ville veier? Diskuter saken under!

Les andre meningsytringer fra Spetalen: - La dem gå konk

<b>Spetalen spår stor og langvarig økonomisk depresjon</b> (februar)

Spetalen takker Stoltenberg for å ta "drittjobben"



Les også andre dystre spådommer: - Alt kan kollapse i morgen

Over 1.000 byer i Europa i dyp gjeldskrise


<b>- Hellas vil ikke klare å betale rentene sine engang</b>

- Finanskollaps først i 2010

<b>Tror verden ender i krig og total finanskollaps</b>

2010: Sjokk-spådommene
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.