Skipsreder John Fredriksen feirer 50 år i shippingbransjen i januar.

Men selv om det var i denne bransjen Fredriksen startet å bygge opp sin enorme formue, er han nå en liten shipping-spiller sammenlignet med de andre bransjene han er tungt inne i: Rigg og fiskeoppdrett.

Shippingpublikasjonen Lloyds List beskriver han i en artikkel i helgen som en person som er feiret som ensporet og eneveldende, men at kollegaene hans sier at han har et demokratisk syn på beslutninger og at han jobber for å gjøre selskapene sine så åpne som mulig.

Videre skriver publikasjonen at John Fredriksen nok best beskrives som målformuleringen Fredriksen skapte da han startet Frontline:

"Gjør det enkelt og fokusert, og husk alltid på å tenke og oppføre deg som en investor".

- Bare en som ville møte oss
Legger man til litt flaks, modighet og et talent for timing, så har man den magiske Fredriksen-formelen:

- Jeg husker da John og jeg dro til New York i 1998 for å markedsføre Frontline. Ingen kjente til Fredriksen-merket da, og ingen visste noe om shipping. Det bare bare én person som ville møte oss, og han møtte vi på Grand Central station. Når vi drar til New York i dag vil alle forsøke å få fem minutter med ham. Det har bare med suksessen til Frontline å gjøre, sier Fredriksens nære medarbeider Tor Olav Trøim til Lloyds List.

Fredriksen selv sier at det har være en berg-og-dalbane-karriere så langt, men han sier at en "rett frem-holdning" overfor investorene alltid har fungert bra.

- Vi ønsker ikke at ledelsen skal sitte på alle pengene og gjøre dumme ting. Fordi vi er betydelige eiere, ønsker vi at de betaler ut pengene, sier Fredriksen.

Man må dele på børs
Fredriksen er kjent som selve utbyttekongen på Oslo Børs, og mange av selskapene hans er rene utbyttemaskiner. Trøim mener at det høres enkelt ut, men at den store utbytteandelen er noe Fredriksen ikke får nok skryt for.

- Han aksepterte veldig tidlig prinsippet med at dersom man skal på børs, så må man dele. De gir deg penger, men de vil dele overskuddet også. Du kan ikke sitte på spesialavtaler, du får ikke gode forhold på den måte og du går ikke videre til større ting, sier Trøim.

Trøim peker på at man stoler på en person man har tjent penger med.

Et godt eksempel er da Fredriksens oljeserviceselskap Seawell ble børsnotert for noen uker siden. Fredriksen hentet inn 430 millioner dollar i en overtegnet emisjon i løpet av noen få timer.

Massiv avkastning
Fredriksen er tungt inne i offshore-sektoren med investeringen i riggiganten Seadrill. Seadrill vokser seg stadig sterkere gjennom bestilling av nybygg og oppkjøp. Han kunne umulig ha klart den raske veksten hvis det ikke var for villige aksjonærer.

- På grunn av dem kunne vi bestille 11 rigger. Vi hentet inn tre milliarder dollar, og betalte tilbake 1,5 milliarder. Nå har de 1,5 milliardene blitt til 13 milliarder dollar, sier Fredriksen, og viser til markedsverdien på Seadrill som er nesten 86 milliarder kroner.

Fredriksen uttalte tidligere i høst at han ikke hadde stor tro på tankbransjen fremover.

- Jeg burde ikke si det som verdens største operatør, men jeg tuller aldri med sånt, sa han på årets Pareto-seminar.

Les også: - Tank? Det har jeg ikke stor tro på

Ikke like gøy som tank
Med tank og tørrbulk på is i noen år til, på grunn av overkapasitet, er det meste av Fredriksens fokus på offshore.

- Det er ikke like gøy som tank, sier han.

- Man sier at han har inflytelse innenfor shipping, men de seneste fem årene har han vært mest innflytelsesrik innenfor offshore og boring. Han har gjort om et selskap verdt 200 millioner dollar, til et selskap verdt 13-14 milliarder dollar, sier Trøim.

Fredriksen ønsker å komme tilbake til shipping og gjenta suksessen med Frontline. Men det kommer til å gå minst et år før han ser seriøst på tankskip igjen, på tross av kjærligheten til bransjen.

- Alle har suksess i en periode i livet
- I februar 2000 da internett var opp, sa jeg til John at vi gjorde noe feil ved å vedde på tankskip, fordi vi ikke tjente penger og alle andre tjente milliarder, sier Trøim, og fortsetter:

- Så snur han seg mot meg og sier "every dog has its day", sier Trøim.

- Selvfølgelig, det han virkelig ønsker å gjøre, om tre eller fire år, er å ta alle pengene han har tjent på offshore og gå tilbake i tank, sier Trøim.

- Det skjer ihvertfall alltid noe i tankbransjen, avslutter Fredriksen.

Les også:

- Jeg er møkkalei!

(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.