– Feigt, sier Selbekk.

– Standard prosedyre, sier direktør Rajko Mink i TGI Fridays.

Dagen-redaktør Vebjørn Selbekk skulle i dag portrettintervjues av Dagbladet. Selbekk valgte TGI Fridays for intervjuet.

– Det er favorittrestauranten min. Jeg synes det er en liten politisk markering hver gang jeg spiser der – jeg slår tilbake mot anti-amerikanismen.

Men da Dagbladet-fotografen entret TGIs filial ved Spikersuppa i Oslo, fikk de raskt spørsmål om hva saken gjaldt. Deretter tok markedsansvarlig ved restrauranten en telefon til markedsansvarlig for hele restaurantkjedens virksomhet i Norge.

Nektet servering

Tilbakemeldingen var at det ikke var ønskelig at Dagbladet og Selbekk gjennomførte intervjuet på TGI Fridays og at de ville bli nektet servering, ifølge Selbekk.

– Det er ikke veldig vanlig å bli nektet servering på den måten i Norge, det ligner mer på apartheid. De var redd for at det skulle komme bilder på trykk derfra som gjorde at de ble forbundet med saken, sier Selbekk.

Med saken sikter Selbekk til at han har vært en sentral aktør i debatten om ytringsfrihet og karrikaturer av profeten Muhammed, en debatt som har blusset opp igjen i etterkant av terrorangrepet mot det franske satirmagasinet Charlie Hebdo.

Selbekk: – De ville ikke bli forbundet med kontroversielle temaer

Ifølge Selbekk var beskjeden de fikk at restauranten ikke ønsket å bli forbundet med kontroversielle temaer.

– Har du noen som helst forståelse for det?

– Nei, vet du hva. Dette er en amerikansk restaurant. «Land of the free, home of the brave», synger amerikanerne. Dette var ikke mye modig, det er rett og slett feigt. Det får være måte på å sitte og være nervøs. Jeg ble skikkelig alterert, som vi sier i Trøndelag, sier Selbekk til DN på telefon fra en annen restaurant som lot ham og Dagbladet gjennomføre intervjuet.

TGI Fridays: – Generell regel

Direktør Rajko Mink i TGI Fridays i Skandinavia sier at beslutningen om å avvise Dagbladet og Selbekk bunner i at de ikke ønsker å figurere i saker som ikke direkte omhandler dem.

– Da saken ikke handler om oss, ønsker vi ikke å ha noe med den å gjøre, sier han.

Mink opplyser at dette er en generell regel og ikke har noe å gjøre med at Selbekk har utalt seg om et kontroversielt tema – til tross for at det er grunnen Selbekk opplyser å ha fått hos restauranten.

Ønsker du å kommentere Selbekks karakteristikker av avgjørelsen deres?

– De har ikke noe med saken å gjøre. Vi har en generell regel, sier han.

I en pressemelding mandag kveld, legger Mink til at det ville vært ok å intervjue Selbekk i restauranten, men ikke å ta bilder.

– Vi er glade for at mange redaksjoner vil foreta intervjuer i våre lokaler. Det har de full anledning til. Men i og med at det skjer ofte, kom vi for en tid tilbake frem til at vi ønsket å si nei til at kommersielle aktører gjør fotoopptak i våre restauranter når det gjelder saker som ikke handler om TGI Fridays. En restaurant har full anledning til å nekte noen å gjennomføre slike fotoopptak, og en rekke restauranter både i Norge og i utlandet har samme policy – av hensyn til andre gjester.

Lese mer om medier, nett, teknologi? Følg @DN_Etterbors på Twitter

 

Les også:

4 av 10 franskmenn er imot Muhammed-teginger

Eser ut dnPlus

Minecraft-gründer slo Beyoncé i budrunde  

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.