De fleste som har vært innom strategikonsulentfirmaet McKinsey, havner i toppstillinger i næringslivet. Nå ser det også ut til at det offentlige klarer å tiltrekke seg disse fagfolkene, skriver Dagens Næringsliv.

– Det er først og fremst spennende arbeidsoppgaver i departementet. Jeg opplever å gjøre noe som er viktig for samfunnet, sier Lars-Henrik Myrmel-Johansen, avdelingsdirektør i Fornyings- og administrasjonsdepartementet (FAD) til avisen.

Flere fristes
Myrmel-Johansen hadde jobbet tre år i McKinsey før han valgte jobben i departementet i 2004. McKinsey er kjent for høye lønninger, men også for å kreve at de ansatte har lange arbeidsdager.

For Myrmel-Johansen var det å kunne hente barnet sitt i barnehagen i blant også viktig.

Ifølge DN ser flere ut til å fristes av at departementene gir dem mulighet til å påvirke samfunnsutviklingen. Også Martin Skancke, ekspedisjonssjef i Finansdepartementet valgte det offentlige fremfor McKinsey.

– For min del var det muligheten til å jobbe med større problemstillinger. Jeg har et sterkt samfunnsengasjement og motiveres av å gjøre denne jobben, sier Skancke til avisen.

Flere bør kjøre slalåm
Skancke gikk fra McKinsey i 2002, og synes at flere fagfolk bør kjøre slalåm mellom det offentlige og næringslivet.

Ekspedisjonssjef Pål Longva i FAD er også en tidligere McKinsey-ansatt. For ham var muligheten til å jobbe mer med samfunnsøkonomiske spørsmål, som jeg tidligere hadde forsket på, sier Longva.

Også ekspedisjonssjefen i Nærings- og handelsdepartementet, Mette I. Wikborg, er tidligere McKinsey-ansatt.

I Staten er man glad for at gode ledere fra næringslivet velger det offentlige.

Mange myter
Ekspedisjonssjef i FAD, Finn Melbø, har det overordnede ansvaret for rekrutteringen i staten. Han synes fortsatt det er altfor lite utveksling av fagfolk. Han mener det er viktig med bransjeerf#229 når man ansetter ledere, men synes det vektlegges for mye i dag. Han mener det eksisterer en del gjensidige myter mellom offentlig og privat sektor.

Myrmel-Johansen er enig i at det er stor avstand når det gjelder overfladiske ting, som kleskoder, arbeidstid og bruk av engelsk. Også beslutningsprosessene er forskjellige, men samtidig er det mange likheter, mener den tidligere konsulenten.

Han trekker frem at det begge steder handler om å jobbe hardt og hektisk med kompliserte og viktige problemstillinger for å gi toppledere faktabaserte råd.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.