Regjeringen til Nicolás Maduro har begynt å forberede befolkningen i Venezuela på at prisen på bensin må økes.

Myndighetene har de siste dagene lansert en reklamekampanje på TV og i avisene som tar sikte på å overbevise folk om at de nå betaler for lite for bensin.

I oljerike, men kriserammede Venezuela, har prisen på bensin ligget fast siden 1989 på rundt 15 øre literen, den billigste bensinen i verden. Og folk føler det nærmest som en menneskerett å kunne kjøre bil nesten gratis.

Forrige gang en venezuelansk regjering hevet bensinprisen for 26 år siden, endte det med voldsomme opptøyer og hundrevis av døde.

På randen av kollaps

En av TV-reklamene viser en gruppe snekkere som fastsetter prisen på gyngestolene de lager: – Hver stol koster 2.500 bolivares å produsere; da tenker jeg vi selger dem for 100 bolivares, sier den ene, mens de andre ser på ham som om han var gal, og en stemme i bakgrunnen sier at det er slik med bensinprisene, der produksjonskostnadene er 35 ganger høyere enn salgsprisen.

Men reklamen trøster seerne med at en høyere pris på bensin vil gi mer penger til boliger, helsetjenester og utdanning.

Med landet på randen av kollaps på grunn av fallet i oljeprisene og mange års dårlig økonomisk styring har Maduro allerede i flere dager ymtet frampå om mer realistiske priser på bensin.

Men med 1989-opptøyene i minne understreket han tirsdag overfor kongressen at han ikke planlegger uansvarlige og forhastede beslutninger.

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Les også: Her koster en liter bensin 15 øre - men nå er det slutt

 
Maduro: 64 prosents inflasjon i Venezuela