- Regjeringen bør invitere oss til samtale så snart som overhodet mulig, sier Venstres partileder Trine Skei Grande om regjeringens forslag om søndagsåpne butikker.

Søndagsåpne butikker over hele landet, eller søndagsåpent bare i de kommuner som ønsker å ha det. Det er i realiteten spørsmålet regjeringen stiller i sitt forslag som er sendt på høring.

Av regjeringens to støttepartier i Stortinget, har KrF markert seg som sterke motstandere av søndagsåpne butikker. Det gjør at regjeringen er avhengige av det andre støttepartiet, Venstre, for å få flertall i saken. Venstre har programfestet at kommunene bør kunne avgjøre om butikker skal være søndagsåpne eller ikke.

- Uenig

Men en uke før fristen for å svare på spørsmålet gjennom den offisielle høringsrunden, sier Trine Skei Grande at forslaget er for alt for dårlig.

- Det som ligger på høring nå er noe helt annet enn det Venstre gikk for. Venstres forslag har aldri vært på høring. Høringa går på at flere kan få åpne, men om man skal gi kommunene makt må de også få stenge. De har sagt ja og nei til regjeringas forslag, ikke til vårt forslag, sier Skei Grande.

Hun understreker at hun synes regjeringas forslag slik det er sendt på høring er alt for dårlig.

- Vi er ikke enig i de to forslagene som er kommet fra regjeringa, om høringa ble sendt til Venstre ville vi sagt at dette er vi uenig i.

Mer nyansert

Venstre-lederen sier hun fortsatt mener at kommunene må få bestemme om de vil holde søndagsåpent eller ikke, men at de også må få styre flere kriterier enn bare om butikkene skal være åpne eller lukket på søndager.

- Kommunene må få styre kriteriene, ikke bare si ja eller nei til åpning av butikkene. De må få bestemme åpningstider, og få regulere forskjellig i ulike deler av kommunen. Slik at man kan stenge i deler av kommunen og ikke i andre – slik man for eksempel gjør med skjenking i dag. De må også få bestemme hva som er turiststed.

I dag er det Fylkesmannen som bestemmer hvilke steder som er turistkommuner, og dermed får holde søndagsåpne butikker allerede i dag.

- Venstre sitt forslag er mye mer nyansert. Det er et helt annet forslag Venstre har enn det som er på høring.

I Venstres program står det at partiet vil:

«Fjerne statlige begrensninger på åpnings- og skjenketider, og la slike begrensninger fastsettes av den enkelte kommune».

- Stemmer du imot det som kommer på høring nå?

- Jeg er uenig i regjeringas forslag.

Øke konkurransen

- Lokalpolitikere i Venstre er redde for at handelslekkasje skal tvinge dem til å holde åpne butikker, selv om de egentlig hadde ønsket å holde dem stengt?

- Ja, og det skjønner jeg med regjeringas modell. Om man vil ha en og samme åpningstid i hele kommunen, så skjønner jeg konkurranseargumentet. Med regjeringas forslag til kommunal makt skjønner jeg det. Regjeringas forslag vil øke konkurranse på grensene. Vi mener derimot kommunene må få bestemme innenfor grensene vi har i dag.

- Jeg tror at veldig mange lokalpolitikere i Venstre kommer til å gå til valg på at man ikke skal ha søndagsåpne butikker – det synes jeg er kjempefint.

Kulturminister Thorild Widvey (H) svarer med en invitasjon til Venstre-lederen.

- Nå venter vi til høringsrunden om søndagsåpne butikker er ferdig. Vi inviterer selvsagt gjerne Trine Skei Grande inn til samtale om hvordan vi kan bidra til at resultatet gir flere søndagsåpne butikker. Vi har hørt to forslag, men det ligger mange muligheter mellom disse to forslagene, sier Widvey til DN.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.