– På sosialistisk side ville SV ha slitt noe enormt med å få gjort noe som helst på klima, sier Venstre-lederen til NTB.

– Jeg prøver ikke å late som om vi ikke sliter med å få gjennomslag for klimapolitikken vår, for dette er kjempetøffe kamper. Men når Ap går i strupen på Frp for å akseptert grønne avgifter, viser det at vi får til mer med Frp enn hva vi hadde fått til med Arbeiderpartiet, tilføyer hun.

– Superpopulister

De fire borgerlige samarbeidspartiene stevnet mot budsjetthavari i høst. Først i siste liten ble de enige. Likevel er det de rødgrønne Grande retter skytset mot.

– Det som har forundret meg mest i høst, er den intensive og enorme motstanden i Arbeiderpartiet mot grønne avgifter, sier Venstre-lederen.

Hun lar heller ikke Senterpartiet og partileder Trygve Slagsvold Vedum slippe unna.

– De er superpopulistiske. Jeg har til tider hatt stor sans for Senterpartiet, men det har forandret karakter. Det er knapt noen prinsipper igjen i det partiet. I innvandringspolitikken er Sp plutselig helt på linje med Frp, av og til litt bortenfor, sier Grande og fortsetter:

-– Sp er et dypt konservativt parti som er imot nær sagt alle reformer. Samtidig snur det kappen etter vinden i mange saker. I budsjettet subsidierer Sp tungtrafikken med en halv milliard kroner gjennom å halvere bompengesatsene for tunge kjøretøy.

Ap-arroganse

I talene kommer Trine Skei Grande ofte med et stikk til Arbeiderpartiet. Maktarrogansen som hun mener Ap møtte opposisjonen med er et tilbakevendende tema.

– Evaluering av HVPU-reformen – det var det eneste forslaget vi fikk gjennomslag for under åtte år med rødgrønt flertall, sier Grande.

Hun har liten tro på at partiet har forandret seg.

– Jeg ser jo hvordan Ap opptrer mot sine samarbeidspartier i Oslo. Det kjøres over allerede nå. Miljøpartiet De Grønne og SV drømte vel aldri om å komme til makta for å stoppe et bibliotek i Bjørvika. Men det holdt på å gå galt, sier hun.

NTBs intevju ble foretatt før innvandrings- og integreringsminister Sylvi Listhaugs innstrammingspressekonferanse tirsdag, men ifølge Grande er det uansett ikke store forskjellen på Aps og Frps innvandringspolitikk. Det er først og fremst i klimapolitikken Venstre-lederen håper på drahjelp fra Jonas Gahr Støre.

– Engasjementet er ikke troverdig. De sier ofte de rette tingene i overskrifter, men i praksis følges det ikke opp, sier hun.

To krav

Dersom Ap innfrir to konkrete klimakrav fra Venstre vil Grande se mer positivt på partiet hun er så kritisk til.

– Han må gi et tydelig ja til grønne avgifter og et like tydelig nei til oljeutvinning utenfor Lofoten, Vesterålen og Senja. Hvis Ap klargjør et flertall på Stortinget for første gang, vil diskusjonen stoppes en gang for alle, sier hun.

Å åpne for et samarbeid med Ap foran valget i 2017 sitter langt inne.

– Vi har gått til valg to ganger etter krigen på et samarbeid med Arbeiderpartiet. Den ene gangen falt vi ut av Stortinget, den andre gangen falt vi under sperregrensen. Men dette er det Venstres landsmøte som skal avgjøre, sier hun.

At partiprofilen kan ha blitt noe tilsmusset av partnerskapet med Fremskrittspartiet, er noe hun lever godt med.

– Et parti som alltid er rent og rankt får aldri til noe som helst. Du skal se opp for riddere i blanke rustninger – for de har aldri vært i kamp.

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Les også: Hareide til kamp for «norske verdier»

 
Grande: – Oljeministeren lurer folk