– Vi krever at regjeringen sier nei til gruveavfall i norske fjorder. Føre var-prinsippet må ligge til grunn i forvaltningen av fjordene våre, mener Venstre.

I en politisk uttalelse som landsmøtet vedtar søndag, viser partiet til at Førdefjorden er en nasjonal laksefjord, og at den ligger midt imellom verdensarvfjordene Nærøyfjorden og Geirangerfjorden.

– I gruveplanene i Førdefjorden vil utslippet av de fineste partiklene utgjøre opp mot 30 millioner tonn i løpet av prosjektets levetid. Faren for spredning av finpartikler med tilhørende nedslamming av store deler av fjordsystemet er overhengende, mener Venstre, som på Stortinget har støtte i saken fra SV, Miljøpartiet De Grønne og KrF.

Nordic Minings planlagte virksomhet i Naustdal i Sogn og Fjordane innebærer deponering av avfall i Førdefjorden fra driften av mineralgruva. Tidligere i år sa regjeringen ja til gruvedeponi i Repparfjorden i Kvalsund, også det en nasjonal laksefjord. I Bøkfjorden i Finnmark har Sydvaranger Gruve allerede et deponi.

Planene ble innledet under den rødgrønne regjeringen, og daværende næringsminister Trond Giske (Ap) beskrev søket etter mineraler som «tidenes skattejakt.

De to statsrådene i Næringsdepartementet og Fiskeridepartementet har for lengst sagt ja, og nylig ble reguleringsplanen godkjent av kommunalminister Jan Tore Sanner (H). Nå setter motstanderne sin lit til at en fjerde statsråd setter foten ned: Klima- og miljøminister Tine Sundtoft (H).(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.